Zákon o sociálním bydlení nabírá zpoždění – ministerstva se dohadují o kompetence

Spory dvou ministerstev zpožďují přípravu novely o sociálním bydlení, která přitom měla platit od ledna příštího roku. Jenže ministerstva práce a pro místní rozvoj se nemůžou dohodnout, kdo bude systém spravovat. Podle zákona budou všechny obce muset mít sociální byty – povinnost se dotkne i těch malých. Kolik procent bytů by měly na sociální bydlení vyčlenit, ale zákon nestanoví. Předloha má pomoci asi 200 tisícům lidí, kteří žijí v často předražených ubytovnách nebo ghettech.

Spory o kompetence se týkají především financování: jasněji by mělo být po schůzce ministryně práce Michaely Marksové, ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera (oba ČSSD) a šéfky resortu pro místní rozvoj Karly Šlechtové (ANO). Vláda by pak zákon mohla dostat na stůl na podzim a podle upravených odhadů by mohla novinka začít platit od ledna 2018.

Koncepce zatím počítá se třemi stupni bydlení pro potřebné: s krizovým bydlením, sociálními byty a dostupnými byty. Krizové bydlení by byla sociální služba pro lidi bez přístřeší či v ohrožení zdraví a života. Sociální byt představuje jednodušší bydlení, kde by se nájemníkům věnovali sociální pracovníci. Dostupný byt je potom běžné bydlení, které má být hlavně pro seniory, postižené, rodiny s dětmi, oběti domácího násilí či mladé po odchodu z dětských domovů. Pomoc by mohli dostat lidé či rodiny, jimž na přiměřené bydlení nestačí 40 procent příjmu.

Dřívější verze návrhu sociálního bydlení obsahovala i konkrétní podíl sociálních bytů, které by měla obec vyčlenit. Jako optimální bylo označeno pět procent. Proti tomu se ale zvedla velká vlna odporu, stejně jako proti nejasnostem ohledně financování. V akuální verzi proto konkrétní podíl chybí. Obce by ale mohly spolupracovat například i se soukromníky či neziskovými organizacemi. 

Zákon má pomoci zhruba 200 tisícům lidí (zdroj: ČT24)

Pomalé přípravy zákona kritizuje Platforma pro sociální bydlení, která sdružuje akademiky a neziskové organizace. Podle zástupců platformy ale stále více měst a obcí řešení pro sociální bydlení podporuje, finančně by jim měl pomoci stát: „Obce také potřebují nějaký jasný signál od vlády, že je ta situace nějak promyšlena a že na to státní rozpočet vyčlení peníze, aby je podpořil,“ dodává ředitel platformy Vít Lesák.

Vydáno pod