Na přejezdech stoupá počet nehod: Statistiky už letos evidují 19 mrtvých

Za prvních pět měsíců letošního roku přibylo srážek s vlakem na železničních přejezdech. Výrazně narostl i počet obětí: při 74 nehodách zemřelo 19 lidí, což je meziročně o 12 více. Ze statistik Drážní inspekce přitom vyplývá, že poslední čtyři roky se nehodovost vlaků dařilo snižovat, například rušením železničních přejezdů.

Podle Drážní inspekce je nejčastějším prohřeškem ignorování zabezpečovacího zařízení. „Nejtragičtější následky mají střetnutí na železničních přejezdech zabezpečených světelnou výstražnou signalizací bez závor,“ řekl pro ČT mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal.

Správa železniční a dopravní cesty (SŽDC) se proto snaží zrušit co největší počet železničních přejezdů. Za posledních deset let k tomu přistoupila v 507 případech. „Jedná se zejména o přejezdy, které jsou méně využívány, případně když jsou v těsné blízkosti vedle sebe nebo lze přejezd nahradit mimoúrovňovým křížením,“ dodal mluvčí SŽDC Marek Illiaš.

Obětí je více hlavně kvůli neukázněným řidičům

Podle SŽDC i Drážní inspekce můžou za nehody nejčastěji neukáznění řidiči. „Celých 99 % všech nehod na železničních přejezdech zaviní řidiči, kteří pro pár ušetřených minut ohrožují nejenom sebe, ale především životy nevinných lidí. Nehodám prakticky předcházet nelze. Všechny železniční přejezdy jsou zabezpečeny a odpovídají všem platným normám a zákonům,“ dodal Illiaš.