HN: Proti maturitě z češtiny už se odvolaly tisíce studentů

Praha - Na státní maturitu z češtiny si u krajských úřadů stěžují už skoro tři tisíce studentů. Počet odvolání navíc podle vyjádření úřadů ještě vzroste. Maturantům vadí především hodnocení slohové práce, které podle nich bylo nespravedlivé. Hospodářské noviny zjistily, že na úřady zatím dorazilo celkem 2 686 odvolání a stížností, zatímco loni jich bylo asi 500. Poslední slovo u odvolání ale budou mít krajští úředníci, posudek Cermatu pro ně není závazný. Bez ohledu na to, jak odvolání dopadne, si ale propadlíci musí do 25. června podat přihlášku k podzimním opravným zkouškám. V případě, že studentům odvolání dopadne dobře, bude přihláška k opravným maturitám anulována.

Úřady mají na vyřízení žádostí třicetidenní lhůtu. Podle deníku ale nevědí, zda takové množství stížností v termínu stihnou. „V současné době jen evidujeme a evidujeme. A další žádosti ještě přijdou,“ řekl HN Vladimír Zelený z odboru školství na krajském úřadě Vysočiny. Stížnosti jdou navíc k přezkoumání zpět do Cermatu, který má organizaci zkoušek na starosti. Například o slohových pracích tak znovu rozhodují ti samí lidé, jejichž hodnocení studenti napadají.

Cermat: Nárůst stížností jsme předpokládali

„Nárůst počtu odvolání oproti loňskému roku jsme předpokládali, dokonce jsme opakovaně maturanty v případě, že mají jakoukoli pochybnost o hodnocení písemné práce, k odvolání vyzývali,“ reagoval šéf Cermatu Jiří Zíka. Zároveň připustil, že vyřízení všech žádostí spolu s dalšími povinnostmi spojenými s uzavřením letošního ročníku maturit znamená pro pracovníky centra „obrovské penzum práce“.

Cermat se v případě odvolání vyjádří k tomu, zda byla práce opravena podle předem daných pravidel, nezkoumá samotnou písemku. Nový posudek ale vždy vypracuje jiný hodnotitel než ten, který práci posuzoval prvně. V případě rozhodnutí mezi čtyřkou a pětkou pak práci posuzují dokonce dva oponenti.

Úřady sice budou mít ohledně stížností poslední slovo, pracovnice školského odboru pražského magistrátu Eva Chlupová ale upozornila, že ve většině případů bude pro krajské úředníky názor Cermatu směrodatný. „My jsme odkázáni na to, co nám pošle Cermat,“ uvedla Chlupová s tím, že jinak by museli sami nechat práce někde posoudit. Ve školských odborech krajů prý ale vesměs sedí bývalé učitelky, vedle posudku z Cermatu tak v podkladech zkontrolují, jestli se zkouška konala podle všech náležitostí.

Špatná známka ze slohové práce přitom může řadě maturantů zkomplikovat přijetí na vysokou školu. Žákům, kteří mají jinak výborné známky, proto s podáním stížnosti pomáhají i učitelé. Některé vysoké školy ale požadují potvrzení o maturitě už na začátku června. Řada nespokojených studentů, kterým výsledek maturity i tak k přijetí stačil, proto stížnost raději vůbec nepodala.    

V Mladé frontě DNES metodička Cermatu pro maturity z českého jazyka a literatury Jana Münzbergerová připouští, že chybovali hodnotitelé. „V případě písemek z angličtiny a němčiny se odvolalo celkem dvě stě studentů,“ uvedla pro srovnání.

Do státních maturit už se obul i premiér Petr Nečas. V rozhovoru pro Mladou frontu DNES je dokonce označil za mrtvé. Rozhodnutí o tom, jak se státní maturitou dál naložit, by prý mělo padnout do podzimu. Vše nyní záleží na výsledcích nařízené analýzy celého průběhu zkoušky.