Na práva dětí by do budoucna mohl dohlížet dětský ombudsman

Dodržování dětských práv a jejich ochranu bude v Česku do budoucna možná řešit ombudsman pro děti. Vzniknout by mohl buď nový post ochránce dětských práv, nebo by se problematice mohl věnovat nový zástupce ombudsmanky. Vyplývá to z analýzy rady vlády pro lidská práva.


„V jaké podobě bude institut dětského ombudsmana zřízen, zda-li samostatně, nebo v rámci institutu veřejného ochránce práv, by měla rozhodnout vláda v druhé polovině roku,“ uvedlo tiskové oddělení ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera (ČSSD), který vládní radě pro lidská práva předsedá. Součástí rady je výbor pro práva dítěte.

Česko: jediná země EU bez ombudsmana pro děti

O ombudsmanovi pro děti se zmínil Dienstbier už na podzim 2014. Plánoval tehdy, že by ochránce dětí mohl začít pracovat ještě do konce tohoto volebního období. To by mělo trvat do podzimu 2017. Zřízení místa doporučoval Česku Výbor OSN pro práva dítěte (UNCRC). Kritizoval také to, že péče o děti je v ČR roztříštěná pod několik ministerstev. Už dřívější vládní zprávy o stavu lidských práv uváděly, že Česko je jednou z posledních zemí EU, která ještě takzvaného dětského ombudsmana nemá.

Kancelář ombudsmanky Anny Šabatové ročně obdrží stovky stížností a podnětů od dětí. Týkají se např. pobytu v dětských domovech, léčby či přejímání poštovních zásilek bez občanského průkazu. Šabatová však uvedla, že kancelář nemůže s poškozenými navázat intenzivní kontakt a jejich zájmy hájit, protože k tomu nemá zmocnění a dostatečné personální vybavení.

Kreativnější a srozumitelný přístup

Nový úřad dětského ombudsmana by byl od začátku nastaven pro děti a mohl by s nimi tudíž být v kontaktu, své kroky vysvětlovat srozumitelně a mohl by i zvolit kreativní přístup. Bylo by to ale také nákladnější. Zástupce nynější ombudsmanky by měl pak výhodu v zázemí uznávané instituce, odbouraly by se případné duplicity.

Vydáno pod