ANO žádá zrušení reformy policie. Babiš doufá, že vláda nepadne

Hnutí ANO požaduje zrušení plánovaných změn v elitních policejních útvarech. Podle ministra financí a předsedy ANO Andreje Babiše není připravená. Doufá prý, že kvůli sporu nepadne vláda, není to něco, co by si prý přál. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) nerozumí hysterii, kterou kolem reorganizace Babiš vyvolává.

„Nebylo to s nikým odkonzultováno, je to akce policejního prezidenta a dalších lidí z vedení policie, kteří jsou loutkami v rukách pana ministra vnitra (Milana Chovance z ČSSD) a kteří vykonávají jeho vůli,“ řekl Babiš na návštěvě Ústeckého kraje.

V Chomutově pak Babiš pronesl, že reforma policie má za cíl zlikvidovat poslední policejní složku, kterou pravděpodobně ministr vnitra Milan Chovanec neřídí. „To byl ten útvar pana (Roberta) Šlachty (Útvar pro odhalování organizovaného zločinu), který byl známý tím, že se nebojí politiků, že zasahoval na úřadu vlády a že je nezávislý. To vícero tradičním politikům vadí a vadí to ČSSD,“ uvedl.

V dopise Sobotkovi (ČSSD) napsal, že změny v policii spadají do kompetencí ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD), takže podléhají politické odpovědnosti vládních stran. ANO prý politickou odpovědnost za reformu odmítá nést. Doufá podle svých slov, že pád vlády nenastane. „Myslím, že by to byla škoda. Vláda odvádí slušnou práci,“ dodal.

Vládnout lze jen bez ultimát, kroutí hlavou Sobotka

ČSSD podle Sobotky koaličním partnerům žádná ultimáta nedávala, něco podobného nesvědčí fungování koalice, soudí. „Jednotliví ministři by si neměli zasahovat do kompetencí, ministr financí by neměl takovými výroky zasahovat do kompetencí policejního prezidenta,“ zdůraznil Sobotka.

Reforma policie je nutná, řekl premiér na dotaz, zda připouští odvolání reformy, bude-li fungování vlády ohroženo. „Je to transformace, která potrvá několik let. Potřebujeme, aby policie byla efektivnější, aby účinněji bojovala proti organizovanému zločinu, proti korupci,“ uvedl dále.

Přestřelka pokračuje

Ráno rezignoval na post šéfa ÚOOZ Robert Šlachta a od té chvíle představitelé koaličních stran opět chřestí zbraněmi. Sobotka (ČSSD) ve vyjádření uvedl, že hnutí ANO se snaží „politizovat a destabilizovat práci policie a zcela nepřijatelně zasahovat politicky do jejich vnitřních záležitostí.“

Ta podle Sobotky spadá do kompetence policejního prezidenta Tomáše Tuhého a ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD). Babiš se zas pustil do Chovance, který podle něj záměrně destabilizuje policii před podzimními krajskými volbami. Výsledek posudku změn v policii byl podle něj předem jasný.

Chovanec ji ale ještě neměl možnost vidět, je totiž na jednání ministrů zemí EU v Lucembursku. „Podmínkou efektivního boje proti zločinu a korupci je funkční právní stát, v němž jsou respektovány zákony, kompetence a nezávislost policie i státního zastupitelství,“ napsal premiér ve vyjádření.

Pokud se podíváte do materiálů koncepce rozvoje Policie ČR do roku 2020, není tam o slučování obou útvarů prakticky nic napsáno. A pokud pan policejní prezident pořádá nějaké porady, pak o tom špičky jednotlivých útvarů měly být informovány s předstihem, potom se s tím mělo jít na náš výbor pro bezpečnost a potom se o tom mělo debatovat s občany. Nic z toho se nestalo – a to je velká chyba.
Josef Zahradníček
poslanec KSČM a člen bezpečnostního výboru

Chovanec zopakoval, že reorganizaci zatím nepodepsal a neudělá to v případě, že by se změny týkaly živých případů. „Analýza hotová je. Já jsem v Lucemburku, hájím zájmy českých držitelů zbraní. Až se vrátím do České republiky, tak se s ní budu podrobně seznamovat,“ poznamenal ministr vnitra před ministerským jednáním, které kromě jiného probíralo přísnější novelu směrnice o zbraních.

Vedení policie chce vybudovat národní centrálu boje proti organizovanému zločinu, pod kterou by nově měly spadat ÚOOZ a Útvar pro odhalování korupce a finanční kriminality, vedenou jedním ředitelem. Reorganizace vyvolala spory v koalici či justici, podle kritiků by změny mohly ovlivnit vyšetřování složitých kauz. Právě kvůli chystané přeměně rezignoval ředitel ÚOOZ Robert Šlachta.

Politizaci policejní reorganizace odstartovaly Babišovy Lidové noviny, pozastavuje se Bělobrádek

Policejní reorganizace je věcí policejního prezidenta… To není ani odpovědnost vlády, ani odpovědnost parlamentu, to je odpovědnost policejního prezidenta, který má právo učinit příslušné kroky, aby mu policie fungovala. Jediný politik, který mu kroky schvaluje, je ministr Chovanec.
Miroslav Kalousek

Předseda koaličních lidovců Pavel Bělobrádek vnímá, že se reorganizace policie zpolitizovala. Považuje za „velmi nestandardní“ svolávat kvůli tomu dohodovací řízení v koalici, což učinilo hnutí ANO. Bělobrádek připomněl, že se jedná o poslední fázi před případným vypovězením koaliční smlouvy. Podle něj byly v koalici spory, které k tomu mohly vést už dříve.

Babiš ale míní, že ANO nic nepolitizuje. Bělobrádkovo vyjádření považuje za směšné. „My kdybychom chtěli odejít z koalice, tak jsme na to měli jiné důvody. My neříkáme, že odcházíme z koalice. My říkáme, že s tím nesouhlasíme. Vycházíme přitom ze stanovisek státních zástupců,“ řekl.

Bělobrádek také poukázal na to, jak celá záležitost začala. „To znamená, že byla otevřena ve stranickém tisku hnutí ANO,“ poznamenal. O plánované reorganizaci policie informovaly Lidové noviny. Jednání hnutí ANO je pro předsedu lidovců „překvapující“. „Nevím, jestli je to nějaká taktika, uvidíme,“ dodal.

Také předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) nepokládá situaci za důvod pro vyvolání vládní krize či předčasných voleb. I jeho překvapilo, že informace o možné reorganizaci policie vzešla právě z hnutí ANO. „Toto vyhrožování nebo tyto kroky, které byly učiněny jednostranně, nejsou adekvátní,“ řekl. Rezignace Roberta Šlachty ho znepokojila a překvapila.

Prezident se zatím nechce vměšovat

Do sporu Sobotky s Babišem se prezident Miloš Zeman nechce vměšovat, nemyslí si, že by sněmovní volby byly tak vzdálené, že by byly nutné předčasné volby, které by mohly nastat odchodem některé strany z koalice. „Každý má právo rezignovat, ale je otázka znát příčiny této rezignace,“ řekl Zeman v souvislosti s odchodem Roberta Šlachty z čela ÚOOZ.