Při důlním neštěstí v OKD zahynul polský horník

Osmačtyřicetiletý polský horník z dodavatelské společnosti Alpex zemřel ve čtvrtek odpoledne v Důlním závodě 1 v lokalitě Darkov na Karvinsku. Zasáhla ho padající hornina. Muži nebylo možné pomoci ani přes okamžitý zásah spolupracovníků a neprodlený příjezd lékaře, sdělil mluvčí těžební společnosti OKD Ivo Čelechovský.

Důlní neštěstí se stalo ve čtvrtek 15:43, uvedla v tiskové zprávě společnost OKD. „Při ražbě prorážky pro budoucí porub v hloubce 1100 metrů pod zemí, kde dotyčný horník vrtal čelbu pro trhací práci, se náhle uvolnila hornina, která dotyčného zasáhla,“ uvedl mluvčí. 

Přestože se zraněnému muži snažili pomoci jeho kolegové i přivolaný lékař Hlavní báňské záchranné stanice, na následky zranění zemřel.

Ustavena komise pro vyšetření příčiny

Příčinu tohoto smrtelného úrazu nyní šetří komise složená ze zástupců Obvodního báňského úřadu pro území krajů Moravskoslezského a Olomouckého, policie , OKD, dodavatelské společnosti ALPEX a odborové organizace.

V dolech OKD letos už zemřel jeden polský horník, v lednu při otřesu v Dole Darkov. V loňském roce v podzemí OKD zemřeli čtyři lidé.

  • OKD je od počátku května v úpadku. Insolvenční návrh na sebe podala sama společnost. Uvedla, že dluží nejméně 650 věřitelům více než 17 miliard korun a své závazky není schopna splácet.