Bezpečná dovolená v cizině? Situace se mění jako počasí, varuje ministerstvo

Události: Teroristické útoky ovlivňují i cestovní ruch (zdroj: ČT24)

Kvůli bezpečnosti si lidé více vybírají, kam poletí na dovolenou. Nejvíce ubývají čeští turisté Turecku, uvedl místopředseda asociace cestovních kanceláří Jan Papež. Část lidí pak zůstává doma nebo míří do alespoň zdánlivě bezpečnějších destinací. Ze situace tak nejvíc těží Bulharsko, Španělsko a Řecko, roste také zájem o Egypt. Ministerstvo zahraničí doporučuje lidem, kteří se chystají na dovolenou vycestovat do zahraničí, aby sledovali aktuální doporučení na webových stránkách ministerstva. Podle šéfa resortu Lubomíra Zaorálka (ČSSD) se situace dá jen těžko odhadovat.

Češi se podle místopředsedy asociace cestovních kanceláří Jana Papeže mnohem více zajímají o to, kam pojedou na dovolenou. Aktuálně se zhoršila pověst Turecka, které se tento týden muselo vyrovnat se dvěma útoky. „Na druhou stranu předpokládám, že Turci udělají vše pro to, aby situace byla zvládnutá. Je to velká země, která je na turistice velmi silně závislá, ale je těžko předvídat, jak se tam situace bude vyvíjet,“ zmínil.

„Zhruba deset až patnáct procent z těch, kteří byli zvyklí jezdit s cestovními kancelářemi do zahraničí, se nakonec rozhodne zůstat doma. Nebo pojedou do sousedních států,“ podotknul Papež. Nárůst zájmu o Slovensko, Maďarsko, Německo či Rakousko je přitom podle něj tak významný, že umožnil některým cestovním kancelářím se částečně přeorientovat.

Papež: Poslední dobu nejvíce trpí Turecko (zdroj: ČT24)

Turisté častěji volí alespoň zdánlivě bezpečnější země. Nejvíc z tohoto trendu těží Bulharsko, Španělsko a Řecko. Poslední dobou podle Papeže roste také zájem o Egypt. „Zdá se, že přesvědčil veřejnost o tom, že situaci má plně pod kontrolou nebo se s ní umí vyrovnat,“ vysvětlil. Část lidí si ale podle Papeže svou dovolenou odloží na později a odletí například na podzim do exotických zemí, například do Karibiku.

„Zároveň se zdá, že lidé si zvykli na to, že jeden teroristický čin neznamená zavření destinace navěky, ať už je to Paříž, Londýn nebo Brusel z evropských měst, nebo severní Afrika, popřípadě Střední východ, kde je to častěji. Zároveň se zdá, že terorismus se stal součástí našich normálních životů,“ prohlásil Papež.

Brífink ministra zahraničí k turistické sezoně a bezpečnosti na Euru (zdroj: ČT24)

Při cestě do zahraničí je podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) nutné sledovat aktuální vývoj situace a doporučení, které k zemi vydává ministerstvo zahraničí. Bezpečnostní situace je totiž proměnlivá. „Situace se neustále mění. To, co řeknu dnes, nemusí být platné za čtrnáct dní,“ uvedl Zaorálek.

„Může se stát, že zítra někde něco exploduje. Bohužel, se to může stát i někde, kde to zrovna nečekám,“ dodal ministr. Není proto možné dávat dlouhodobá doporučení. „Když vyjedete do zahraničí, tak v tom je určité riziko,“ dodal. Kdo se při cestě do zahraničí zaregistruje do systému DROZD, zajistí si informace pro případ, že se něco stane v zemi, ve které je na dovolené. 

Lidé by podle ministra měli v letošní sezoně dávat větší pozor na své pasy nebo doklady. Stávají se totiž vzácným zbožím. „Je potřeba to zdůraznit více než jindy, zvláště v místech, která jsou poblíž válečných konfliktů,“ řekl Zaorálek. „Budou tací, kteří budou právě po takových dokladech pídit,“ podotknul.

Tunisko se snaží dostat Čechy zpět na své pláže

Ekonomika, vysoká nezaměstnanost i teroristické útoky. To vše ovlivňuje oblíbenost Tuniska u turistů. Země se ale rozhodla, že bude lákat řadou reklamních akcí a videošoty. V těch se objevují také čeští Youtubeři a české celebrity. Byl mezi nimi například stylista Karel Pavlíček. „Pozvalo nás ministerstvo propagandy a my si to tam užili,“ popisoval výlet Pavlíček.

Události: Tunisko láká turisty zajímavým způsobem (zdroj: ČT24)

Snahu Tuniska ale turisté zatím nevyslyšeli. To potvrdil i mluvčí cestovní kanceláře Fisher Jan Bezděk. „U těchto destinací jako je Egypt, Turecko nebo Tunisko jsme v předprodejích zaznamenali určitý pokles oproti loňskému roku,“ popsal.  

Trend ukazuje také počet odletů z pražského letiště. Zatímco v loňském roce odletělo za první čtyři měsíce do Tuniska 145 pasažérů, v letošním roce neodcestoval nikdo.

V Chorvatsku a Bulharsku opět vyjdou smíšené policejní hlídky

Česko v souvislosti se začínající sezonou dovolených posílí konzulární týmy. Počty pracovníků zvýší v nejoblíbenějších destinacích – a to v Chorvatsku, Bulharsku a Španělsku. Navíc v Chorvatsku a Bulharsku posílí místní hlídky čeští policisté. Jako loni zřizují také jeden konzulární tým rychlého nasazení, který bude připraven zasáhnout v místě, kde se stane něco mimořádného. 

Sezonu dovolených provázejí v mnoha zemích zvýšená bezpečnostní opatření. „V řadě zemí Evropy jsou přijímána nebo již platí opatření proti terorismu,“ připomněl ministr. „Ostražitost bezpečnostních složek je vysoká,“ dodal. V případech hromadných akcí jako fotbalové Euro 2016 se pak přijímají další opatření. Vybídl proto cestovatele, aby si před cestou zjistili co nejvíce informací o dané destinaci.