Současné státní maturity jsou mrtvé, myslí Nečas

Praha - Státní maturity v současné podobě jsou mrtvé a musí se změnit. Řekl to dnes premiér Petr Nečas. Rozhodnutí o tom, jak se státní maturitou dal naložit, by prý mělo padnout do podzimu. Mladé frontě DNES premiér řekl, že záleží na výsledcích nařízené analýzy celého průběhu zkoušky. Část poslanců ODS ale podle deníku není tak zdrženlivá a v čele s Borisem Šťastným volá po úplném zrušení maturit v režii státu. Možné změny připustilo i ministerstvo školství. Letošní maturity se potýkají s řadou problémů, byl kvůli nim odvolán i šéf centra pro přípravu maturit Cermat Pavel Zelený.

Příprava státní maturity už stála 1,5 miliardy korun. Premiér proto podle deníku nechce rozhodnout o tak velké změně hned. „Analyzujeme průběh zkoušek. Pokud ministerstvo usoudí, že nedostatky jsou systémově špatně, bude lepší maturity zrušit a připravit úplně nový projekt. Státní zkoušku bychom ale mít měli… Potřebujeme nějakou formu celostátní zkoušky, abychom zajistili nepodkročitelný standard maturitního vzdělání,“ prohlásil Nečas.   

„Na druhé straně státní maturita jako taková má svůj význam. Má zajistit tři věci. Za prvé nepodkročitelný standard maturitního vzdělání, za druhé možnost srovnávat jednotlivé střední školy stejného typu a za třetí časem by měla nahradit i přijímací řízení na vysoké školy. Ani jeden z těchto parametrů touto státní maturitou nebyl splněn,“ řekl Nečas.

Radikálnější hlasy z ODS jsou pro úplný návrat celé zkoušky do škol. Sněmovní většina pro to zatím není. „Já si nedovedu představit, že se teď učitelům řekne, že je konec. To je tak něco chaotického,“ říká místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek. „Státní maturita by dál měla být, ale měla by být podstatně jednodušší,“ myslí si předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik.

Petr Nečas: „Tato forma maturit byla odsouzená k neúspěchu. ODS ji nechtěla před dvěma lety spustit.“  

Boris Šťastný: „Budu iniciovat zrušení státních maturit od příštího roku. Už se na to nemohu dívat ani den navíc… Chci vrátit jejich organizaci zpět do škol. Vraťme se k osnovám, jež zaručí kvalitu vzdělání.“

TOP 09: Jen tři státní testy, zbytek nechte na školách

Vlastní návrh, jak změnit maturity, má například i Anna Putnová z TOP 09. Od příštího roku by zkoušku zjednodušila na tři státní testy z češtiny, matematiky a angličtiny. „Jeden z posledních dvou předmětů si mohou studenti vyměnit za jiný. Zbytek zkoušek nechť si řídí školy,“ řekla deníku. V režii škol by podle předsedy poslaneckého klubu TOP 09 Petra Gazdíka mohly zůstat i tolik diskutované slohové práce.

„Ministerstvo považuje za důležité, aby maturita ve formě státní zkoušky probíhala i nadále. Zda bude zachována v současné podobě, nebo dozná nějakých změn, bude výsledkem jednání odborné pracovní skupiny a zjištění auditu, který bude na Cermatu zahájen v nejbližších dnech,“ sdělila mluvčí ministerstva školství Kateřina Savičová.

Problémy kolem maturit už stály křeslo šéfa Cermatu Pavla Zeleného. Na instituci, která maturity připravuje, se ale z řad poslanců stále snáší kritika. Poslanec TOP 09 Václav Horáček například prohlásil, že by nejradši Cermat zavřel a vyhodil od něj klíče.