Šlachta chce rezignovat, koalice se obviňuje z útoků na policii

Šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta, jeho náměstek a několik vedoucích odborů podalo žádost o odchod do civilu. Jde o reakci na chystané vytvoření Národní centrály boje proti organizovanému zločinu. Šlachtovo oznámení šokovalo ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (za ANO).

U závažných kauz je nejdůležitější, aby informace o postupu policie neunikly podezřelým osobám a nedošlo ke ztrátě důkazů. To ale při takto rozsáhlé reorganizaci prakticky nelze zajistit.
Radek Mezlík
žalobce VSZ Olomouc, který dozoruje i kauzy solárních elektráren

Členové vedení Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) včetně jeho ředitele Roberta Šlachty požádají kvůli chystané reorganizaci policie o odchod do civilu. Během čtvrtečního jednání na policejním prezidiu oznámil Šlachta vedení policie, že se změnami nesouhlasí. V tiskové zprávě to oznámil mluvčí útvaru Pavel Hanták.

On-line přenos

Šéf protimafiánského útvaru Šlachta končí

  • 22:43

    V tento moment online přenos končí. Událostem ohledně policejní reorganizace se však budeme nadále věnovat. 

  • 22:40

    Chovanec, který musí spuštění reorganizace schválit, bude o vývoji v pondělí jednat s Tuhým i s prezidentem Milošem Zemanem. Prezident se prý nechce vměšovat do hádek mezi Sobotkou a Babišem. 

  • 22:19

    Šlachta upozorňuje, že jeho rozhodnutí odejít bylo svobodné a mělo návaznost pouze na tuto kauzu policejní reformy. 

„Robert Šlachta oznámil vedení Policie ČR, že s připravenými změnami nesouhlasí, nemůže se na nich podílet, a proto v následujících dnech doručí policejnímu prezidentovi svou žádost o uvolnění ze služebního poměru,“ sdělil Hanták. „Společně s ním na místě oznámil svou rezignaci i jeho první náměstek Stanislav Růžička a někteří vedoucí odborů a expozitur ÚOOZ,“ doplnil.

Robert Šlachta začínal v roce 1990 jako řadový policista v jihomoravských Pohořelicích, a jeho služba tak trvá déle než čtvrtstoletí. Na přelomu tisíciletí působil v brněnských expoziturách ÚOOZ a Národní protidrogové centrály, na její pražskou centrálu přestoupil v roce 2004.

O čtyři roky později – a zprvu jen dočasně – nahradil na postu ředitele ÚOOZ Jana Kubiceho. V roce 2011 čelil podezření, že varoval známého detektiva před zatčením, tato obvinění ale odmítl a celou věc označil za snahu o diskreditaci jeho osoby. 

Robert Šlachta (ÚOOZ)
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

Policejní prezident Tuhý nabídl i dnes Šlachtovi, aby působil v nejvyšším vedení nového útvaru. Jeho práci věří a lidsky ho celá situace mrzí. „Panu Šlachtovi jsem opět nabídl, aby se účastnil procesů reorganizace, které budou v příštích měsících probíhat,“ řekl Tuhý a zároveň upozornil, že reorganizace policie bude dlouhodobější proces. „Policisté, kteří pracují na jednotlivých kauzách, zůstanou na svých místech,“ dodal policejní prezident.

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek uvedl, že politici by k situaci v ÚOOZ měli být zdrženliví. „Toto prostě beru na vědomí, pánové se rozhodli a odcházejí,“ řekl. „Reorganizace není zákonem ani rozhodnutím vlády, to není rozhodnutí politické, to je rozhodnutí policejního prezidenta. TOP 09 chtěla mít vždy policejního prezidenta nezávislého na politických tlacích, tak ho teď nebude politickým tlakům vystavovat, my nejsme babišovci,“ dodal.

Policejní prezident Tuhý ke sporům o změny u policie (zdroj: ČT24)

Naopak pražskou vrchní státní zástupkyni Lenku Bradáčovou rozhodnutí šéfů útvaru znepokojilo. „Považuji to za logické vyústění nestandardního postupu, kterým bylo zasaženo do organizace hlavních dvou útvarů, které řeší nejzávažnější kriminální případy. Bylo zasaženo silově. Tento krok nemůže mít žádnou legitimitu a důvěru policistů,“ sdělila Bradáčová Lidovým novinám.

Pražská vrchní žalobkyně se zároveň táže, zda si může vedení policie dovolit ztrácet takové lidi, jako je Šlachta a jeho tým. „Pana plukovníka Šlachtu bych mohla charakterizovat těmito vyjádřeními: Oddán své práci. Charismatický, ale pro mě především policista, jaký má být,“ citovaly Bradáčovou Lidovky.cz. 

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) ve čtvrtek prohlásil, že podepíše reorganizaci policie až na základě výsledků analýzy, která má dát odpověď na to, zda by se slučování útvarů dotklo i živých kauz. Státní zástupci ale plány kritizují. Mají strach z úniku informací, a tím i ztráty důkazů. Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) pak poukázal na to, že ještě v květnové koncepci rozvoje policie se o slučování nepíše.

Výsledky analýzy by podle Chovance mohly být do pátku. Pokud se reorganizace policie dotkne živých kauz, bude se podle ministra muset přepracovat nebo odložit. Chovanec si to ale nemyslí. Vše podle něj připravilo policejní prezidium, které má tým specialistů. 

„Tohle jsou policisté, o které nemáme přicházet“

Ministr Pelikán prohlásil, že je šokován oznámením vedení Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu v čele s Robertem Šlachtou odejít do civilu. „Jsem z toho smutný a šokovaný a musím říct i naštvaný. Tohle jsou policisté, o které nemáme přicházet. Pokud nevidí svou roli u policie, je něco špatně a něco by se tu mělo stát,“ uvedl Pelikán pro Aktuálně.cz.

Devadesátka: Šlachta chce rezignovat, koalice se obviňuje z útoků na policii (zdroj: ČT24)

Reorganizace podle něj nebyla připravena a měla zničit fungující útvary. „Myslím si, že ÚOOZ funguje, naopak ÚOKFK spíše nefunguje, přestože i v rámci tohoto útvaru někteří lidé pracují velmi dobře,“ uvedl Pelikán. Jediné, co se ví, je, že se zruší ÚOOZ. Praktické otázky koncepce vůbec neřeší. Práce policistů se tak může zastavit a kauzy zůstat nedořešené. „Nyní je na tahu pan premiér, který nemůže přihlížet rozpadu elitního útvaru v přímém přenosu,“ uvedl Pelikán.

ANO chce vyvolat dohodovací řízení uvnitř koalice. Ministr spravedlnosti řekl, že pokud změny projdou, zváží rezignaci. Předpokládá ale, že Chovanec nic nepodepíše, protože dopad na živé kauzy bude podle něj obrovský. „Je pozoruhodné, že se nejprve připraví reorganizace a pak se začne přemýšlet, jaký to bude mít dopad na kauzy,“ řekl České televizi.

Pelikán: Dopad na živé kauzy bude obrovský (zdroj: ČT24)

„Jde o ve spěchu a bez jasných důvodů připravený pokus o zničení ÚOOZ pod rouškou reorganizace. Je na čase, aby nám někdo řekl proč,“ dodal. ANO podle něj nechce říkat, jak má vypadat policie. Domnívá se ale, že policejní prezidium by mělo novou koncepci připravit ve spolupráci s nejvyšším státním zastupitelstvím. V případě Chovancova podpisu by ale změny začaly platit už 1. července.

Na vině je policejní prezident, shodují se politici (zdroj: ČT24)
  • Text otevřeného dopisu všech vedoucích odborů a expozitur Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Služby kriminální policie a vyšetřování ministru vnitra Milanu Chovancovi:
  • Vážený pane ministře,
  • my, vedoucí odborů a expozitur Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu služby kriminální policie a vyšetřování, již nemůžeme mlčet k chystaným záměrům vedení Policie ČR, které mají vést k zásadním organizačním změnám uvnitř policie. Dnes v odpoledních hodinách jsme se zúčastnili jednání s vedením policejního prezidia, kde nám konečně byla tato vize představena.
  • Vedení Policie ČR nás v žádném případě nepřesvědčilo o připravenosti veškerých chystaných změn. Nebylo nám schopno zodpovědět konkrétní dotazy týkající se základního chodu nového policejního útvaru vznikajícího od 1. července 2016. Na veškeré naše dotazy jsme dostali pouze jedinou stále opakující se odpověď, že vše bude řešit jakýsi blíže nespecifikovaný přípravný výbor.
  • Jediná konkrétní věc, kterou jsme se dozvěděli z úst policejního prezidenta, bylo konstatování, že k 1. červenci 2016 ke změně dojde a pro policisty obou útvarů je připraven motivační program v podobě zvýšení platů. Toto zvýšení doplnil slovy, že bude následovat, pokud k této změně dojde, „jako že k ní dojde“.
  • Přímo na místě z naší strany zaznělo vyslovení nedůvěry vedení policejního prezidia a někteří z nás, včetně samotného ředitele útvaru plk. Šlachty a jeho 1. náměstka, oznámili policejnímu prezidentovi, že na tomto projektu se odmítají podílet a předloží žádost o uvolnění ze služebního poměru.
  • Překotná rychlost, nepřipravenost, absence jakékoliv analýzy dopadů na trestní řízení nás vede k jednoznačnému závěru. Za těchto okolností musíme konstatovat, že nedůvěřujeme celému tomuto konceptu a nedůvěřujeme vedení Policie ČR, že tyto záměry jsou vedeny čistě snahou o zlepšení a zkvalitnění práce na poli boje s organizovaným zločinem. Za stávající situace jsme přesvědčeni, že tímto krokem budou zásadně ovlivněna probíhající trestní řízení.
  • Žádáme Vás, pane ministře, abyste pozastavil tuto nelogickou a práci ohrožující organizační změnu. Zveme Vás na náš útvar k diskusi na toto téma a jsme připraveni Vám předložit věcné argumenty proti stávajícímu návrhu a alternativní způsoby řešení boje s organizovaným zločinem. Nebráníme se změnám, bráníme se znásilňování.
  • Praha 9. června 2016
  • plk. Mgr. Fiala Luboš plk. Ing. Foglar Marek plk. Mgr. Žebro Martin plk. Ing. Vopršal Petr plk. Ing. Dreksler Jiří plk. Mgr. KwasniakováVen plk. Mgr. Pele Jaroši plk. Mgr. Ráž Jiří plk. Mgr. Plíva Roman plk. Mgr. Hanták Pavel plk. Mgr. Kudrle David plk. Mgr. Kincl Michal plk. Mgr. Janás Jan plk. Mgr. Jirásek Roman plk. Mgr. Ohnoutka RÍQ plk. Mgr. Komárek Jiří plk. Mgr. Nezbeda Radek