Vytunelování CS fondů by se mohlo vrátit před soud

Praha – Vytunelování CS fondů se možná vrátí před soud. Ve vleklé kauze se objevily nové důkazy a pražské vrchní státní zastupitelství proto navrhuje řízení obnovit. Posun vrací do hry jméno miliardáře Pavla Tykače a trojici lidí, u kterých žalobce stíhání v minulosti zastavil. Z CS fondů v 90. letech zmizela víc než miliarda korun.

Nově objevené důkazy a skutečnosti by mohly vést k závěru, že k původnímu zastavení stíhání nebyl důvod. O obnovení řízení by se mělo rozhodovat ve veřejném jednání.

Trestní stíhání Tykače, dříve spolumajitele firmy Motoinvest a nyní vlastníka těžařské společnosti Czech Coal, bylo v roce 2007 zastaveno. Zpochybňovaná transakce se odehrála v roce 1997, šlo o převod majetku CS Fondů v hodnotě přes 1,23 miliardy korun. CS Fondy počátkem roku 1997 ovládala prostřednictvím správcovské firmy CS Fond skupina Motoinvest. Tykač podezření opakovaně popřel, je prý obětí vydírání.

Soud s manažery CS Fondů
Zdroj: ČT24

Státní zástupce Marek Solar již dříve hovořil o možnosti obnovy řízení proti lidem, kteří byli v minulosti obviněni v souvislosti s případem vytunelovaných CS Fondů, ale jejich stíhání bylo zastaveno. Reagoval tak na nová svědectví, která zazněla v rámci dalšího procesu v kauze CS Fondů, i na slova soudce Kamila Kydalky, že stíhání skutečných „hráčů“ bylo „záhadně“ zastaveno.

Tykač čelil v letech 2006 až 2008 kvůli tunelu v CS Fondech obvinění, jeho stíhání však žalobci zastavili. Kauzu znovu otevřel začátkem letošního roku kontroverzní podnikatel František Bušek, dříve známý pod jménem Chobot, který oznámil, že Tykačovi pomáhal CS Fondy vytunelovat. Řekl to při líčení před soudem, který rozhodoval o vině někdejšího úředníka ministerstva financí a jednatele firmy, jež se zapojila do obchodů s akciemi fondů. Oba muži byli osvobozeni.

Tykač, jehož majetek odhadl v roce 2009 časopis Týden na 27 až 32 miliard korun, získal před šesti lety 40 procent Mostecké uhelné (MUS). Druhého největšího producenta hnědého uhlí v ČR (nyní Czech Coal) Tykač definitivně ovládl loni, za zbývající část zaplatil podle médií zhruba deset miliard korun. Kvůli smlouvám o dodávky uhlí je Tykač a Czech Coal již dlouho ve sporu s ČEZem a nedávno zastavil dodávky pro Elektrárny Opatovice patřící Energetickému a průmyslovému holdingu (společný podnik PPF, J&T a Daniela Křetínského).