Valachová zruší výchovný ústav v Chrastavě

Ministerstvo školství zruší výchovný ústav v severočeské Chrastavě. Oznámila to šéfka resortu Kateřina Valachová s tím, že v Chrastavě zůstane jen dětský domov se školou. Chlapci starší 15 let se přestěhují do jiných výchovných ústavů, kde budou od září pokračovat ve vzdělávání.

Na konci května přinesla ministerská kontrola zjištění, že v ústavu došlo k porušování dětských práv. Hochům se za provinění stříhaly vlasy a rozpory budil i bodový systém – provinění ovlivňovalo možnost vycházek, setkávání s příbuznými nebo přidání v jídelně. Ředitelka ústavu Markéta Sochorová následně rezignovala, pochybení ale odmítala, mimo jiné slovy, že „kluci hranice a pravidla potřebují – a potřebují je důsledně dodržovat.“

Změny režimu, které po rezignaci Sochorové začala provádět prozatímní ředitelka (a dlouholetá šéfka výchovného ústavu v Brně) Soňa Cpinová, ale vyvolaly obavy, jaké důsledky uvolněná pravidla přinesou. Někteří bývalí zaměstnanci chrastavského ústavu následně varovali před „liberalizačními“ kroky (například plán odstranit mříže z oken), které měly situaci v Chrastavě napravit tak, aby odpovídala všem ostatním výchovným ústavům v Česku. 

Starosta Chrastavy Michael Canov (Starostové pro Liberecký kraj) následně upozornil, že se občané obce po zmírnění pravidel v ústavu obávají o svou bezpečnost.

Chrastava se bála, ministerstvo reaguje

„Vzhledem k tomu, co se několik posledních týdnů dělo a vzhledem k tomu, že bývalá ředitelka zcela nedůvodně vyvolala paniku u veřejnosti a chrastavských občanů, jsem se rozhodla, že nejlepším systémovým řešením bude výchovný ústav v Chrastavě zrušit,“ prohlásila nyní ministryně školství Kateřina Valachová na tiskové konferenci. „Napříště bude v Chrastavě pouze dětský domov se školou.“

V Událostech, komentářích Valachová zároveň obeznámila veřejnost s další nepravostí chrastavského ústavu; vedle sporného bodového systému zdejší správa chovancům zpoplatnila praní prádla i telefonáty rodičům, ačkoliv jim obojí hradí stát. „V tomto zařízení se nerespektovala pravidla ani zákon. V rámci žádného dětského domova nebudu tolerovat porušování pravidel ministerstva školství,“ prohlásila.

Rozhodnutí ministryně zklamalo zástupce ředitele chrastavského ústavu Rudolfa Urbana. „Věřili jsme, že se to vyřeší a navrátí se stav, co byl před tím,“ řekl a dodal, že se obává o budoucnost zaměstnanců chrastavského zařízení. „Kapacita dětského domova je čtrnáct míst, výchovného dvaadvacet. Utlumení tedy bude více než poloviční,“ dodal.

Krok ministerstva naopak vítá starosta Canov. „Pro nás je to krok správným směrem. To nejhorší se odstraní, ale úplně nejásám. Zůstanou tady problematické děti do 15 let a i tam by měl být nějaký režim a zodpovědné vedení,“ prohlásil.

Valachová: V Chrastavě vrazi nejsou

Bývalá ředitelka výchovného ústavu v Chrastavě zcela nedůvodně vyvolala paniku u veřejnosti a chrastavských občanů. To, že se musí dodržovat standardy, které ministerstvo vydalo, je zcela normální a není důvod, proč by to nemělo platit zrovna v Chrastavě.
Kateřina Valachová

Bývalá ředitelka podle ministryně pravděpodobně neinformovala vedení Chrastavy o tom, že bylo dlouhodobě 30 procent dětí na útěku. Navzdory informacím v médiích není podle ní v zařízení aktuálně umístěn nikdo, z koho by měli mít občané obavy.

„Důkladně jsem se informovala na každého chlapce včetně toho, jestli se jedná o zvlášť nebezpečné delikventy. Žádní vrazi se v daném zařízení nenacházejí a minulost chlapců se nijak neliší od jiných zařízení,“ prohlásila Valachová.

„Dané zařízení zcela selhalo v tom, jakou roli od něj společnost a lidé v této zemi očekávají. Útěkovost, která byla dlouhodobá, v ostatních výchovných ústavech neexistuje, neexistuje zde bodovací systém, který je tvrdší než v případě výkonu trestu odnětí svobody dospělých,“ dodala. „Tímto způsobem se nemůže nakládat s chlapci ve věku deseti, jedenácti let – bez ohledu na to, že musí strpět přísná pravidla.“

Prezident Miloš Zeman při návštěvě arménské metropole Jerevan na dotaz českých novinářů ještě před oznámením o uzavření chrastavského ústavu řekl, že „ministryně Valachová v dobré vůli naletěla paní ombudsmance (Anně) Šabatové, jejíž rady se vyznačují tím, že kdokoli je přijme, ten se dopustí chybného rozhodnutí“.