Kratší rodičovská: Rok doma s dítětem, měsíčně až 30 tisíc korun

Rychlejší čerpání rodičovského příspěvku (zdroj: ČT24)

Možnost rychlejšího čerpání rodičovského příspěvku posoudí ve středu vláda. Pokud projde návrh ministerstva práce a sociálních věcí, umožní to rodičům vyčerpat celkovou vyplácenou částku za kratší dobu než dosud. Měsíčně by pak dostávali víc peněz než nyní. Stát je tak chce motivovat k rychlejšímu návratu z rodičovské dovolené do práce.

Lidé s vysoce nadprůměrnými příjmy, kteří chtějí po narození dítěte co nejdříve zpátky do pracovního procesu, by mohli vyčerpat rodičovský příspěvek už do jednoho roku dítěte. Celková výše tohoto příspěvku – 220 tisíc korun – by ale zůstala stejná. Návrh ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové (ČSSD), který projedná kabinet, má na vládě i ve sněmovně velkou šanci uspět.

Rychlejší a pružnější vyplácení rodičovského příspěvku chce ministerstvo umožnit i dalším lidem, kteří plánují dřívější návrat do práce. 

Marksová uvedla, že možnost získat vyšší měsíční částku by mohla motivovat i více tatínků, aby alespoň část rodičovské dovolené na sebe vzali oni.

Zatímco dnes mohou lidé dostat na rodičovském příspěvku maximálně 11,5 tisíce měsíčně, nově by mohli získat i přes třicet tisíc korun.

Rodičovský příspěvek
Zdroj: ČT24

Navrhovaným měsíčním stropem je zhruba 33 tisíc korun, bez ohledu na to, zda člověk dříve vydělával víc.

První místopředseda KDU-ČSL a ministr zemědělství Marian Jurečka uvádí, že změna by dala rodičům flexibilitu, jakým způsobem a v jakém čase budou tento příspěvek čerpat. Záleželo by jen na jejich rozhodnutí. Předseda hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš podotkl, že navrhované opatření motivuje příjemce, aby „peníze rychle vyčerpali a rychle se vrátili do práce“.

Návrh ministryně práce na možnost rychlejšího čerpání rodičovské dovolené by ve vládě i v Poslanecké sněmovně mohl projít. Kromě koaličních stran ho totiž podporuje také pravicová a levicová opozice. Místopředsedkyně TOP 09 Markéta Adamová uvedla, že sama předkládala podobný návrh. Místopředseda KSČM Jiří Dolejš zase ocenil, že větší pružnost při čerpání rodičovské dovolené může mnohým pomoci.  

Pokud návrh projde parlamentem, budou mít lidé možnost dostávat vyšší měsíční rodičovskou od začátku příštího roku.

Jako velmi intenzivní a náročnou, zároveň v lecčems obohacující. Tak hodnotí některé ženy variantu kratší mateřské dovolené, kterou si zvolily. 

Matka dvou dcer a IT manažerka mezinárodní společnosti Eva Tělecká se na částečný úvazek vrátila už po třech měsících. Do práce chodila jen dvakrát v týdnu na čtyři hodiny a zbytek pracovala z domova, mohla tak i kojit, popsala. Po půl roce od porodu už zvládla celý úvazek, byť s flexibilní pracovní dobou. Zaměstnavatel jí dodnes vychází vstříc - dvakrát týdně dělá z domova.

Dá se to zvládnout velmi dobře, pokud má člověk dobré organizační schopnosti, neprokrastinuje a opravdu využívá každý okamžik dne. Naopak mám pocit, že když jsem s dětmi, tak se jim věnuju opravdu naplno a víc si to užiju.
Eva Tělecká
manažerka

Tělecká zároveň přiznává, že bez manžela a chůvy by to nešlo, protože babičky nemají.

A rychle zpátky do práce

Také dermatoložka Lucie Jarešová se chce po svém chystaném třetím porodu vrátit za svými pacienty co nejdřív. Po prvním porodu to bylo po třech měsících, v druhém případě po necelém půlroce. Myslí si, že to má jednu velikou výhodu: „Vždycky se těšíte,“ uvádí Jarešová. „Ať už do práce, protože vypadnete z toho stereotypu, tak zase domů, protože se těšíte na svoje děti,“ dodává. 

Lenka Cejpková má dceru a syna. Na pozici vrchní sestry gynekologicko-porodnického oddělení postoupila rovnou z rodičovské. Tu první přerušila po roce a třičtvrtě hlavně kvůli penězům. V druhém případě ji po devíti měsících zpátky lákala i sama práce. 

Paní Cejpková využila nabídky jeslí: nejdříve státních, pozdějí zaměstnaneckých. Jako vrchní sestra má taky hodně papírování, které si ale může vzít domů. I tuhle vstřícnost zaměstnavatele Cejpková oceňuje. Roli matky si prý o to víc užívá. 

Psycholožka Pavla Koucká ovšem před brzkým návratem do práce varovala. V jednom roce je prý totiž ještě dítě hodně vázané na maminku. „Někdy hovoříme o separační úzkosti, která vrcholí kolem osmého měsíce, ale může nastat kdykoliv mezi šesti měsíci a rokem a půl. Tam stačí, aby maminka zašla za roh a dítě už je z toho špatné.“

Podle Koucké nastává změna konce prvního roku, kdy už má důležitou roli i sekundární pečující osoba – nejčastěji tatínek, na kterého má dítě vazbu, matka ale zůstává tou hlavní. „V průběhu druhého roku přistupují další pečující osoby – ale kolektivní zařízení, kde se pečující lidé střídají, není optimální ani pro dítě, ani pro matku,“ uvedla ve Studiu 6.