Praporčík z věznice Oráčov dostal za Rathovy fotky 5 000 korun

Praha - Vězeňské fotky stíhaného poslance Davida Ratha a dalších sedmi lidí dal médiím praporčík Vězeňské služby z věznice Oráčov. Podle mluvčí Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Radky Sandorové za ně od deníku Blesk dostal 5 000 korun. Další muž pak neoprávněně získal z informačního systému osobní údaje lidí z Rathovy kauzy. GIBS zadržela oba muže v neděli odpoledne v rámci utajované akce Sklepmistr. Oba muži už byli obviněni, stíháni jsou na svobodě. Podle dostupných informací pracovali nezávisle na sobě. Policie zároveň vyšetřuje, zda se podobných skutků nedopustili už v minulosti.

Policie o víkendu prohledala věznici Oráčov a vyslechla řadu svědků. K možným pachatelům se vyšetřovatelé dostali ve spolupráci s firmou, která vězeňské službě zabezpečuje informační systém. Právě z něj fotografie unikly. Peníze, které za ně muž získal, se pracovníkům GIBS podařilo při víkendové akci zajistit.

„Následně pak na základě takto shromážděných důkazů došlo dne 10. června 2012 v dopoledních hodinách k zahájení trestního stíhání příslušníka Vězeňské služby České republiky v hodnosti praporčík, který se svým jednáním dopustil přečinu neoprávněného přístupu k počítačovému systému a nosiči informací a přečinu zneužití pravomoci úřední osoby,“ uvedla GIBS. Praporčík je podle mluvčí vězeňské služby Markéty Prunerové od soboty 9. června sproštěn výkonu služby.  

„Kdybychom věděli, že v tom případě existuje porušení zákona, tak bychom k tomu asi nepřistoupili. Mám takový pocit, že se ty fotografie takřka válely na ulici,“ řekl šéfredaktor deníku Blesk Pavel Šafr, ve kterém fotografie vyšly.

Druhý pracovník vězeňské služby rovněž z Oráčova je trestně stíhán pro podezření ze spáchání přečinu neoprávněného přístupu k počítačovému systému a nosiči informací. Civilní zaměstnanec od počítačů podle GIBS vstoupil do informačního systému, ze kterého neoprávněně získal fotografie a další osobní údaje ke stíhaným osobám z kauzy Rath. „Tyto neoprávněně získané materiály se podařily pracovníkům inspekce v průběhu akce zajistit, čímž s největší pravděpodobností došlo ke zmaření dalšího úniku a zneužití dat,“ dodala inspekce. Podle Prunerové zatím pracovněprávní postih občanského zaměstnance řešen nebyl. Předpokládá se, že k tomu dojde ve čtvrtek.

Úniky z vyšetřování

U mnohem závažnějších úniků z policejních vyšetřovacích spisů se viníky nacházet nedaří. Nezjistilo se, kdo vynesl hovory Pavla Béma s Romanem Janouškem, kdo prozradil totožnost svědka v kauze nákupu pandurů a kdo vynášel informace z kauzy Anny Janatkové.

Podle Dušana Brunclíka i Generální inspekce bezpečnostních sborů má k řadě případů přístup velké množství příslušníků a zaměstnanců. Policie se teď snaží zredukovat přístup a elektronicky sledovat pohyb spisu, zavést tiskopisy s hologramy. „K absolutnímu omezení těchto úniků asi nikdy nedojde. Ale jde o to toho člověka dohledat a pak ho samozřejmě patřičně potrestat,“ říká náměstek ministra vnitra Jaroslav Hruška.

Za některými úniky ale můžou stát i žalobci nebo advokáti, kterým vypuštěné informace můžou hrát do karet.

Do celorepublikové sítě s daty o vězních se mohli přihlásit zaměstnanci kterékoliv věznice v Česku. Podle Roberta Káčera z Vězeňské služby ČR proto začaly bezprostředně po incidentu práce na tom, aby se podobná situace už neopakovala. „Naše opatření okamžitě směřovala k tomu, abychom zúžili možnosti přístupu zaměstnanců do informačního systému“ řekl v rozhovoru pro Českou televizi. Podle ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila dojde i k tomu, že informace, které mohou zaměstnanci vězeňské služby ze systému získávat, budou omezeny. Káčer ale dodal, že jde podle něj především o individuální pochybení než o systémovou chybu. 

1. náměstek ředitele GIBS Dušan Brunclík zároveň uvedl, že vyšetřovatelé prověřují i to, zda se obviněné osoby nedopouštěly podobné činnosti už v minulosti. „Nemůžeme se zaměřit jenom na ten konkrétní případ a usmívat se, že máme nějakého pachatele. Musíme jít i cestou zpátky. V současné době na tom dělají naši pracovníci,“ řekl Brunclík ve Studiu ČT24.  

Vydáno pod