Bušina znovu odmítl, že by byl informátorem v kauze Rath

Praha - Bývalý náměstek středočeských nemocnic Filip Bušina znovu odmítl, že by policii přivedl na stopu v kauze Davida Ratha. Z toho ho nařkl poslanec Jiří Paroubek. Bušina tvrdí, že v době, kdy Rathův případ odstartoval, byl na studijní stáži v Rusku. Podle Paroubka měl být Bušina v kauze policejním informátorem.

„Já jednoznačně tvrdím, že s tím nemám nic společného,“ prohlásil na brífinku Bušina. Na Paroubka prý zvažoval i žalobu, po konzultaci s právníkem ale od tohoto záměru upustil. „My jsme nikdy nebyli kamarádi, já jsem pro něj pouze pracoval,“ uvedl Bušina. Více se však ke kauze vyjadřovat nechtěl. V minulosti se prý s Rathem stýkal u nej doma v Hostivici, letos se tam potkali dvakrát.

Bývalý premiér byl hostem Inverview ČT24 15. května: „Jestli mám říct otevřeně svůj názor, a myslím, že se moc nespletu – pan Bušina, a nechci mu moc křivdit, že je v této kauze policejním informátorem,“ uvedl tehdy Paroubek. Bušina byl v posledních týdnech v zahraničí, proto se ke slovům Paroubka vyjádřil až teď.  

Brífink Filipa Bušiny (zdroj: ČT24)

Včera vystoupil v Otázkách Václava Moravce bývalý policista Libor Gregor, který celou kauzu trestním oznámením odstartoval: „Před pár lety jsem sledoval kauzu Čunek. Když se proti tomu někteří státní zástupci postavili, stálo je to místo. Mezi nimi byl i náměstek Nejvyššího státního zástupce. Proto jsem se sebral a zkusil to podat v Brně. Jel jsem tam sám, tam jsem si to vyseděl, aby mě přijal a podal jsem tam tento podnět. Toť vše“, uvedl Gregor. Prozradit svůj zdroj informací ze Středočeského kraje striktně odmítl, stejně jako to, že by šlo o kauzu na politickou objednávku.

Bušina byl dříve u Ratha investičním náměstkem 

Bývalý investiční náměstek středočeských krajských nemocnic Filip Bušina byl v červenci 2009 spolu s dalšími sedmi lidmi obviněn z daňových úniků. Skupina podle státního zastupitelství způsobila škodu nejméně 300 milionů korun. Bušina kvůli této kauze rezignoval na funkci investičního náměstka a bylo mu pozastaveno členství v ČSSD. Druhé obvinění přišlo v srpnu 2011. Podle policie Bušina pomáhal pomocí fingovaných faktur některým firmám v Česku odvádět nižší daně. Spolu se šesti společníky údajně připravil stát o dalších 253 milionů korun.

Podle informací MfD byl Bušina v minulosti již několikrát odsouzený – prý byl odsouzen například k dvouleté podmínce nebo k peněžitému trestu. „Popral jsem se, řídil jsem opilý, a když mi za to sebrali dokumenty, řídil jsem zase. Když mi bylo osmnáct let, byl jsem také u skupiny, která provozovala skořápky,“ přiznal deníku Bušina.

Vydáno pod