V Ústavu experimentální medicíny, který vedla Eva Syková, začala kontrola

V Ústavu experimentální medicíny Akademie věd začala kvůli kauze s kmenovými buňkami mimořádná kontrola hospodaření. Poslal ji předseda akademie Jiří Drahoš poté, co minulý týden odvolal z funkce ředitelku ústavu Evu Sykovou. Kontrola by měla trvat asi do konce července. Podle mluvčího instituce Jana Martinka jde o interní audit, který provádějí pracovníci kontrolního odboru akademie.

Syková ve čtvrtek na funkci ředitelky ústavu sama rezignovala, bude ale dál pokračovat ve vědecké práci. Ústav dočasně povede členka rady Miroslava Anděrová. Česká televize o uznávané neurofyzioložce odvysílala dokument v rámci cyklu Evropa a já. Na nového ředitele ústavu bude vypsán konkurz. Jméno by mělo být známé nejpozději do půl roku.

Vědecký tým lékařky, který v Motole provádí experimentální léčbu smrtelné amyotrofické laterální sklerózy (ALS), si podle zjištění Reportérů ČT nechával od svých pacientů za terapii kmenovými buňkami vyplácet 150 tisíc korun.

Účast na klinické studii je přitom ze zákona bezplatná, vliv kmenových buněk na ALS se navíc dosud nepodařilo prokázat. Postupem lékařů se nyní zabývá etická komise ministerstva zdravotnictví.

Syková ale trvá na tom, že nic nezákonného ani neetického neudělala. Hlavní snahou prý bylo pomoci pacientům s touto smrtelnou nemocí. V pořadu Události, komentáře řekla, že se proti obviněním hodlá bránit, a to i soudní cestou. Senátorkou za ČSSD hodlá zůstat.

Už minulý týden ale rezignovala i na členství ve vládní Radě pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI). Vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) chce ve středu navrhnout vládě její odvolání. Uvolněné místo v předsednictvu rady bude doplněno ze stávajících členů rady.

Jednasedmdesátiletá vědkyně Eva Syková je autorkou více než 600 publikací a spoluautorkou několika patentů. V minulosti působila ve Fyziologickém ústavu ČSAV, Ústav experimentální medicíny vedla od roku 2001. V říjnu 2012 se dostala za ČSSD do Senátu a v září před dvěma lety se stala i poradkyní premiéra pro vědu a výzkum.

Jako lékařka se věnuje biomedicíně (oboru neurovědy) a její specializací je
výzkum chorob mozku a míchy. V posledním desetiletí se intenzivně zabývá výzkumem kmenových buněk. Podporuje rozvíjející se vědní obor – regenerativní medicínu.

V roce 2008 se Syková neúspěšně ucházela o místo předsedkyně Akademie věd ČR. Ve volbě prohrála s Jiřím Drahošem. Před rokem se o ní spekulovalo jako o možné nástupkyni odvolaného ministra školství Marcela Chládka.

Eva Syková
Zdroj: ČT24