České děti se hrnou na Facebook - navzdory nebezpečím

Praha - Bezmála tři čtvrtiny českých dětí, které používají internet, mají vlastní profil na sociálních sítích. To je řadí do čela žebříčku ve srovnání s ostatními evropskými státy. Rodiče o jejich aktivitách ale často nemají ani tušení.

Podmínkou pro založení profilu na Facebooku je dosažení 13 let. Na internetu se ale věk nijak ověřit nedá. Ve věku od 9 do 12 let má svoji stránku na sociálních sítích polovina českých dětí.

Desetileté Elišce pomohla se založením profilu před dvěma roky starší sestra. Na síti se přátelí jen s těmi, které dobře zná a její otec dohlíží na fotky, které na Facebooku zveřejňuje. Eliška tak patří ke slabší části českých dětí, jejichž aktivity na sociálních sítích rodiče kontrolují a ovlivňují. Víc než polovina jich totiž podle průzkumu EU Kids Online rady svých rodičů ignoruje.

„Základním pravidlem je: Zveřejňuj jen to, co bys byl schopen o sobě říct v reálném světě. Internet není anonymní, a to si mnozí mladí lidé neuvědomují,“ upozorňuje Lenka Eckertová z Národního centra bezpečnějšího internetu.

Problém je, že pětina dětí, které mají veřejně přístupný profil na sociálních sítích, tam uvádějí svou adresu nebo telefon. A dostat se k nim na internetu tak může kdokoliv. Na dodržování pravidel by tak měli dohlížet i rodiče - nejen děti poučit o nebezpečí zneužití - třeba intimních fotek nebo důvěrných informací, ale mít také přehled o tom, s kým se přátelí.

Reportáž Evy Davidové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod