Libor Gregor: Je jen otázka času, kdy se mě pokusí umlčet

Praha - Bývalý policista Libor Gregor, který podal trestní oznámení na středočeského hejtmana a poslance Davida Ratha, počítá s tím, že bude vystaven nátlaku výhružek a zastrašování. Podle něj je to jen otázka času. „Je mi jasné, že ti, kdo se cítí být ohroženi, se logicky budou snažit hledat způsob, jak se mě zbavit nebo jak mě umlčet,“ řekl v rozhovoru pro Českou televizi. O tzv. Kubiceho zprávě mluví jako o „snůšce polopravd, lží a výmyslů, která posloužila v určité době určitému cíli“.

V rozhovoru pro Lidové noviny z 2. června Libor Gregor zdůraznil obavu o svůj život a své zdraví na úkor podaného trestního oznámení. Čtrnáct dní po zveřejnění svého jména přímé výhrůžky zatím nepocítil. S určitými náznaky, že se kolem jeho osoby něco děje, se prý už ale setkal. Bývalý protikorupční policista se s nátlakem v souvislosti s jeho povoláním už setkal před necelými deseti lety. Tehdy mu v rámci vyšetřování tzv. příbramské kauzy byla dokonce zaslána obálka s kulkou.

Dostal-li by se ale znovu k informacím, které by po prověření nesly znaky podezření na trestnou činnost, s trestním oznámením by opět neváhal. „Za trestním oznámením nikdy nevidím politika nebo člena politické strany. Pro mě je to člověk, u něhož je důvodné podezření, že porušil zákon. V průběhu roku podávám trestních oznámení několik,“ uvedl Gregor, který dnes pracuje jako soukromý detektiv.

Politická objednávka? Nesmysl.

Podle Gregora panuje kolem kauzy Rath doslova hysterie a je zde znát snaha odvést pozornost od podstaty věci. Možnost, že by udání Ratha bylo na politickou objednávku, zásadně odmítá a označuje to za naprostý nesmysl. Rath ho ve svém projevu před poslanci označil jako součást „Kubiceho chobotnice“.

Gregor ale spojení s Kubicem odmítá a například o tzv. Kubiceho zprávě mluví jako o „snůšce polopravd, lží a výmyslů, která posloužila v určité době určitému cíli“. „Přijít v roce 2006, 16 let po sametové revoluci, s tvrzením, že organizovaný zločin prorůstá do státní správy, je trochu pozdě. Organizovaný zločin začal prorůstat mnohem dřív a pan Kubice byl ředitelem ÚOOZ od roku 1995,“ uvedl Gregor.

Libor Gregor, bývalý policista:

„Věřím, že se to podaří dotáhnout úspěšně do konce. Pokud na tom budou mít možnost dělat lidé, kteří na tom dělali doposud, jsem přesvědčený, že i přes další vlivy to dojde až k soudu.“

Rozhovor s Liborem Gregorem (zdroj: ČT24)

Zlom u policie nastal za Grosse

Za úřadování současného ministra vnitra Kubiceho nenastal u policie žádný krok k lepšímu, míní bývalý policista. „Nevidím žádné zastání policistů. Myslím, že by za ně měl více bojovat a snažit se jim vytvořit takové podmínky, aby mohli plnit to, co od nich lidé očekávají. S tím souvisí i to, že se policistům sahá na peníze,“ dodává.

Po svém odchodu od protikorupční policie byl v roce 2003 Libor Gregor k policii značně kritický. Například v deníku MF Dnes tehdy uvedl, že se boj proti korupci zhoršuje a z České republiky se může stát brzy kriminální stát. Zásadní zlom v historii české policie vidí v roce 2000, kdy byl ministrem vnitra Stanislav Gross. Podle něj byly tehdy do důležitých vedoucích funkcí u policie dosazováni kamarádi, straničtí sympatizanti namísto odborně i morálně schopných lidí.

Proč Brno?

V rámci vlastního prověřování Rathovy kauzy byl Libor Gregor upozorněn, kam až kontakty vlivných osob této kauzy sahají. Měl proto obavu, že v rámci Středočeského kraje nebo Prahy by mohla být celá záležitost zametena. Důvěru v něm nevzbuzovaly ani loňské události na Vrchním státním zastupitelství.

„Před pár lety jsem sledoval kauzu Čunek. Když se proti tomu někteří státní zástupci postavili, stálo je to místo. Mezi nimi byl i náměstek Nejvyššího státního zástupce. Proto jsem se sebral a zkusil to podat v Brně. Jel jsem tam sám, tam jsem si to vyseděl, aby mě přijal a podal jsem tam tento podnět. Toť vše“, vysvětluje Gregor. Prozradit svůj zdroj informací ze Středočeského kraje striktně odmítá.

Libor Gregor začínal u policie v roce 1979. V roce 1986 však kvůli emigraci svého švagra musel své místo opustit. Vrátil se po šesti letech - v roce 1992 na Odbor hospodářské kriminality. V roce 2003 pak policii opustil definitivně poté, co vyšetřoval korupci a prorůstání organizovaného zločinu na příbramskou radnici. Dnes pracuje jako soukromý detektiv.