Zemanova česko-norská smlouva je podle ministerstva nadbytečná

Prezident Miloš Zeman předal sněmovně hotový návrh česko-norské smlouvy. Do budoucna by měla řešit podobné případy, jako je kauza Evy Michalákové. Smlouvu musí nejprve schválit vláda. Například ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD) ale považuje dokument za nadbytečný. Norsko totiž podepsalo Haagskou úmluvu o právech dítěte, která se podle ní se smlouvou v mnoha věcech dubluje.

Česko-norská smlouva má upravit postup při vydávání dětí z jedné země do druhé. Vznikla kvůli případu Evy Michalákové a její snaze získat syny do vlastní péče. „Sněmovna svým usnesením požádala prezidenta republiky a vládu, v tomto pořadí, aby jí předložili návrh mezinárodní smlouvy mezi Norským královstvím a Českou republikou,“ uvedl Zeman.

Dokument má nyní k dispozici ministerstvo zahraničí a resort práce a sociálních věcí. Materiálem by se měla následně zabývat vláda, která má na rozdíl od sněmovny pravomoc vyjednávat mezinárodní smlouvy.

Zda dokument získá podporu, ale není vůbec jisté. V Norsku má totiž 1. července začít platit Haagská úmluva o právech dítěte, která spoustu věcí ze smlouvy už řeší. „Kdybychom nyní chtěli po norské straně podepsat takovouto speciální bilaterální smlouvu, tak je to vlastně zcela nadbytečné,“ konstatovala Marksová.

Oba materiály například řeší okamžité informování druhého státu o tom, že bylo zahájeno řízení na ochranu dítěte. Zahrnují i možnost zúčastnit se jednání o dítěti. Hlavní změnou je ale to, že se rodina může přestěhovat do země původu a o případu pak rozhoduje tento stát i jeho soudy. Vše se ale týká jen nových případů. 

Smlouva není s Norskem předjednaná

Shoda dokumentů ale není jedinou výhradou. Vznik česko-norské smlouvy není předjednaný s norskou stranou. Není tedy jasné, zda materiál vůbec tamní politici podepíší. Důvodem je hlavně to, že už Norsko podepsalo Haagskou úmluvu. „Pokud Norsko nebude vůbec ochotné smlouvu ratifikovat, tak je zbytečné jakékoliv snažení,“ podotkl ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Podle prezidenta i poslankyně Jitky Chalánkové (TOP 09) má ale každá další smlouva a usnesení, které v podobných případech pomůže, smysl. „Můžou pomoci všem dalším lidem a dalším rodinám,“ řekla ČT Chalánková.

Reportáž: Nadbytečná česko-norská smlouva (zdroj: ČT24)