Rozdávat plastové tašky v obchodech bude do dvou let zakázáno

Obchodníci zřejmě budou mít od roku 2018 zákonem zakázáno bezplatně poskytovat zákazníkům lehké plastové tašky. Výjimka bude platit jen pro tenké sáčky určené převážně k balení potravin. Opatření, k němuž už ve velkých obchodech přistoupili, má v návaznosti na loňskou unijní směrnici přinést novela zákona o obalech, jejíž návrh doporučila schválit Legislativní rada vlády.

Novelu zákona o obalech je třeba přijmout nejpozději během letošního listopadu. V opačném případě Česku hrozí se strany EU pokuta ve výši minimálně 54 milionů korun, uvedlo ministerstvo životního prostředí v předkládací zprávě.

Cílem opatření, k nimž už velké obchody přistoupily, je trvale snížit spotřebu lehkých plastových nákupních tašek. Podle EU by jejich roční spotřeba do konce roku 2019 neměla přesáhnout devadesát kusů na osobu a do konce roku 2025 by se měla snížit na čtyřicet kusů.

Změna také pro obaly nápojů

Novela má v návaznosti na směrnici zavést také povinnost označovat biologicky rozložitelné a kompostovatelné plastové odnosné tašky. Způsob označování má ale stanovit vyhláška podle příslušného prováděcího aktu Evropské komise.

Novela by měla naopak omezit povinnost obchodníků nabízet nápoje nejen v nevratných, ale i vratných obalech. „Navrhuje se, aby se nově daná povinnost vztahovala pouze na tři nejběžnější druhy piva. Důvodem je stále trvající poptávka po vratných zálohovaných obalech ve vztahu k pivu,“ uvádějí předkladatelé.