Prahu tajně navštívil šéf americké rozvědky CIA

Praha - Ředitel americké tajné služby CIA David Petraeus přijel minulý týden na utajenou návštěvu v Praze. Informoval o tom deník Právo, který má k dispozici fotografii z odletu americké delegace. Nejpravděpodobnější je, že Petraeus byl u nás kvůli neohlášeným pracovním schůzkám, podobnou návštěvu totiž krátce předtím ukončil v Bulharsku. Ta však byla oficiální.

Šéf nejmocnější zahraniční rozvědky Petraeus měl z Česka odletět toto pondělí. „Omlouvám se, ale nemohu se vyjadřovat k ničemu, co se týká CIA nebo jiných záležitostí vztahujících se k výzvědné činnosti,“ zaznělo z americké ambasády v Praze na dotaz novinářů. Navštěvu zatím nepotrdila ani centrála tajné služby ve Washingtonu.

Z Prahy podle všeho americký představitel odletěl do Bulharska, kde od úterka do čtvrtka uskutečnil neohlášenou návštěvu Sofie. Setkal se zde s bulharským prezidentem, premiérem, vicepremiérem a minstry vnitra a obrany. Tyto schůzky americká strana přiznala, proč zůstala zastávka v Praze utajená, není ovšem jasné.

Právo připomíná, že naposledy se čtyřhvězdičkový generál David Petraeus v tuzemském hlavním městě bleskově zastavil při návratu z Blízkého východu. Tehdy ještě působil v armádě a velel americkým jednotkám v Iráku a Afghánistánu (velitelství CENTCOM). Přestože mu tehdejší ministr obrany Barták při té přiležitosti udělil nejvyšší resortní vyznamenání, Kříž obrany státu, hlavním účelem návštěvy bylo vyzvednutí 25leté dcery, která v Praze vyučovala angličtinu.

David Petraeus

Armádní generál mezi lety 2007 až 2008 velel koaličním jednotkám v Iráku. Po tamním úspěchu převzal misi NATO v Afghánistánu. V roce 2011 ho prezident Barack Obama jmenoval ředitelem tajné služby. Ve funkci šéfa CIA nahradil současného ministra obrany Leona Panettu.

Vydáno pod