ANO pár dnů po neschválení protikuřáckého zákona dostalo půl milionu od tabákové firmy

Pouhé dva dny po neschválení vládního protikuřáckého zákona ve sněmovně přibylo podle serveru novinky.cz na transparentním účtu hnutí ANO půl milionu od tabákové společnosti Velta Plus EU, s. r. o. O tom, že poslanci ANO nahráli tabákové lobby, mluvil i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

 Společnost Velta Plus EU, s. r. o. se podle obchodního rejstříku zabývá mimo jiné zpracováním tabáku na výrobou tabákových výrobků. Společnost sídlící v Karlových Varech vyrábí například jakostní cigaretové tabáky a kuřácké doplňky.

Vicepremiér Andrej Babiš (ANO), který tuto firmu údajně nezná, odmítl, že by dar od tabákové společnosti měl něco společného s hlasováním. Mluvčí ANO Lucie Kubovičová řekla, že firma nejspíš chtěla podpořit kandidátku na hejtmanku Janu Vildumetzovou. Rovněž společnost Velta Plus EU uvedla, že dar s protikuřáckým zákonem nesouvisí.

Neschválení protikuřáckého zákona přineslo možná největší roztržku během více než dvouletého fungování vlády. „Řešili jsme, aby se koalice vrátila při jednání v Poslanecké sněmovně k dodržování koaliční smlouvy. Máme koaliční smlouvu, nemyslím si, že je třeba ji upravovat, je dobré si ji občas přečíst a postupovat podle ní,“ uvedl Sobotka.