Přívalové deště nepoleví, v celém Česku platí výstraha před bouřkami

Hydrolog Čekal: Hladiny stoupají. Nejrizikovější je povodí horní Vltavy (zdroj: ČT24)

Varování před silnými bouřkami trvá. Ty přechodné lokální se budou napříč republikou kumulovat během následujících tří dní. Na celém území Česka panuje výstraha od čtvrtečních 13 hodin. Provázet je může krupobití a přívalový déšť, upozorňují meteorologové. Nejsilněji bude pršet na jihu a jihozápadě Čech.

Největší bouřkový charakter se očekává v jižních a jihozápadních Čechách. Silné lijáky zřejmě neminou ani pohraniční oblasti, tzn. Krušné a Jizerské hory. Nejlépe ze všeho vyvázne nejspíš Morava – Beskydy a Jesníky budou ušetřeny.

Přívalové deště minulých dnů zvedly mimo jiné tuzemské řeky, ale jejich hladiny rychle klesají. Největší nasycení toku panuje v povodí horního Labe a horní Vltavy. Podle hydrometeorologického ústavu nehrozí velké povodně. Srážky mohou zatopit níže položená místa, jakými jsou podjezdy či garáže.

V případě nárazového větru by měli lidé dbát zvýšené opatrnosti s ohledem na zvýšené nebezpečení pádu větví ze stromů či úrazu větrem uvolněnými předměty, upozorňují meteorologové.

Počasí ke 2. 6. 2016
Zdroj: ČT24/korektura

Bouřky a déšť trápily Česko i v předchozích dnech. Jen v Havířově absolvovali hasiči po středeční silné bouřce více než sto výjezdů. Museli čerpat vodu a vyprošťovat vozidla z vzniklých lagun. Čistili také ucpané kanály a střešní okapy nebo likvidovali popadané stromy.

Voda zaplavila desítky sklepů, garáží a nebytových prostor, vytvářela velké vodní laguny, kde skončilo několik vozidel, včetně autobusu. I ten museli hasiči vyprostit. Události se obešly bez zranění.

Hasiči pomáhali například i v havířovské nemocnici, kde voda zatopila sklepy a suterén. Voda ze střechy se dostala i na jednotku intenzivní péče ve třetím patře, odkud muselo být evakuováno sedm pacientů.

Přívalové deště zasáhly i zahraničí, kde natropily mnohem víc škod a stály i několik lidských životů:

V Bavorsku zahynuli čtyři lidé: