Policie obvinila zástupce firem spojených s Oulickým a Řebíčkem

Praha - V severních Čechách pokračují policejní razie zaměřené na hospodaření s veřejnými prostředky. Česká televize zjistila, že detektivové obvinili zástupce dvou velkých stavebních firem z daňových úniků při čerpání peněz ze státní půlmiliardové zakázky. V jedné ze společností dříve působil exministr dopravy Aleš Řebíček a druhou spoluvlastní kontroverzní ústecký podnikatel Patrik Oulický.

Čtyři zástupci firem Viamont DSP a EDS čelí obvinění, že podváděli při zakázce od Ředitelství silnic a dálnic při opravě mostu a silnice na Děčínsku. „V průběhu let 2008 a 2009 vystavovali faktury za práce, které pravděpodobně nikdy nebyly provedeny,“ říká mluvčí ústecké policie Veronika Hyšplerová.

Zakázku získala společnost Viamont DSP. Část prací pak podle policie fiktivně zadala ústecké společnosti EDS. „Tyto služby ve výši zhruba 50 milionů korun vykazovali v příslušných daňových přiznáních,“ dodává mluvčí.

Policie vyšetřuje zakázky ŘSD
Zdroj: ČT24

Stát podle detektivů přišel zhruba o 15 milionů korun. Firmu EDS nyní spoluvlastní podnikatel Patrik Oulický, označovaný za jednoho z kmotrů ODS. Tvrdí, že o kauze nic neví. Zmíněné transakce jsou z roku 2009. Oulický do firmy vstoupil až o rok později. Společnost Viamont DSP České televizi slíbila, že se ke kauze vyjádří. Žádná reakce ale nepřišla.

Firma Viamont DSP byla v minulosti spojená dalším kontroverzním politikem ODS Alešem Řebíčkem, který do roku 2005 šéfoval jejímu představenstvu. Později čelil kritice za to, že neuvedl část zisků z prodeje Viamontu v majetkovém přiznání. 

Na základě podnětu bývalého ministra dopravy Víta Bárty zabavila policie v minulosti v kancelářích ŘSD stovky dokumentů. Nikoho ale neobvinila z žádného trestného činu.

Reportáž Jiřího Hynka (zdroj: ČT24)