Pravomocný rozsudek: Kramný půjde za mříže na 28 let

Olomoucký vrchní soud poslal osmatřicetiletého Petra Kramného za vraždu manželky a dcery v Egyptě za mříže na 28 let. Vrchní soud se ztotožnil s tím, že Kramného žena a dcera zemřely v Egyptě po zásahu elektrickým proudem. Obhajoba uváděla, že se nenašly žádné vodiče. Rozhodnutí je pravomocné, muž se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Dovolání ale nemá odkladný účinek. Vrchní soud zároveň snížil náhrady příbuzným Kramného obětí, odkázal je na občanskoprávní řízení. Krajský soud původně uložil Kramnému zaplatit přes osm milionů.

Žalobkyně již dříve poukázala na zavrženíhodnou pohnutku činu obžalovaného i na to, že náprava Kramného je podle znalců ztížená. Jeho obhájkyně naopak žádala zrušení rozsudku a vrácení případu k jinému senátu krajského soudu, případně zproštění obžaloby. Docílit chtěla i propuštění Kramného z vazby. To ale soud zamítl, stížnost proti tomu Kramný nepodá. Podle obhájkyně je jeho odsouzení justiční omyl, dovolají se k Nejvyššímu soudu.

Petr Kramný u soudu (zdroj: ČT24)

Obhájkyně napadala především posudky, podle kterých byly ženy usmrceny elektrickým proudem. Soud se podle ní nezabýval technickou stránkou věci, poukázala i na to, že žádné vodiče nebyly nalezeny.

Podle předsedy senátu Václava Čapky je obhajoba obžalovaného účelová. Soud poukázal na řadu rozporů ve výpovědi Kramného o tom, co se stalo na dovolené v Egyptě. Rozpory se objevovaly také v tvrzení obžalovaného o samotném manželském soužití – dlouhodobé problémy manželů byly zřejmě motivem činu. Kramný si rozhodnutí soudu vyslechl bez emocí, odůvodnění poslouchal se sklopenýma očima.

Tragédie se odehrála v červenci 2013 na dovolené rodiny v Egyptě. Podle egyptských úřadů šestatřicetiletá žena a osmiletá dívka zemřely na následky dehydratace nebo otravy. Žádný jed ale tamní experti neobjevili. Těla po převozu do Česka pitvali znalci z Ústavu soudního lékařství v Ostravě, kteří došli k závěru, že oběti zemřely po zásahu elektrickým proudem. Potvrdil to i revizní znalecký posudek.