Za vraždu Jakuba Šimánka hrozí Slovákovi doživotí

Havlíčkův Brod - Slovákovi, kterého policie zadržela kvůli podezření z vraždy devítiletého Jakuba Šimánka, hrozí doživotí a soud na něj uvalil vazbu. Kromě vraždy je muž obviněn také ze znásilnění a vraždy k jeho zakrytí. Navíc to není jeho první trestný čin - pohlavního zneužívání mladistvých se dopustil již dříve na Slovensku, kde mu byla uložena ochranná ústavní a posléze ambulantní léčba. Na ni však 43letý muž nedocházel, a proto po něm bylo vyhlášeno mezinárodní pátrání.

Podle neoficiálních informací je obviněným Antonín Novák, který pochází z východoslovenského města Kráľovský Chlmec. 

Z prohlášení policistů na dnešní tiskové konferenci vyplynulo, že podezřelý Slovák si v Havlíčkově Brodě vytipovával malé chlapce již několik dní před svým útokem 4. května. Nakonec si vybral devítiletého Jakuba, se kterým zřejmě navázal kontakt, získal si jeho důvěru a nalákal ho s sebou do své ubytovny na počítačové hry. Tam jej pravděpodobně znásilnil, podrobnosti jeho činu jsou zatím předmětem vyšetřování. Tělo pak zahrabal asi 3,5 kilometru od parku, kde se s Jakubem setkal.

Slovák nebyl v Česku hlášen a měnil identitu

V ubytovně Slovák bydlel, protože se živil jako dělník a příležitostně pokrývač. Na místě však nebyl hlášen, stejně tak se snažil skrývat svoji identitu a měnil si doklady a rodné číslo. Kvůli předešlé trestné činnosti byl hledán policií v celém schengenském prostoru. Po incidentu s Jakubem se skrýval, měnil místa pobytu a nakonec jej policie zatkla v sobotu 7. června v ranních hodinách v obci Radboř na Kolínsku.

Jakub Šimánek se ztratil 4. května z havlíčkobrodského parku. Policisté a hasiči chlapce několik dní hledali s pomocí potápěčů a speciálně vycvičených psů v rybnících a nádržích, pátrali také ve městě a jeho okolí i v řece Sázavě. Na mnoha místech se objevily Jakubovy fotografie. Kvůli pátrání sestavila policie speciální vyšetřovací tým. Kriminalisté také požádali o pomoc kolegy v zemích schengenského prostoru.

Jakubova matka se zhroutila, do poslední chvíle věřila, že syn je naživu. Jeho otec se naopak zlobí na policii, že po hledaném Slovákovi nepátrala dříve a „čekala, dokud někoho nezabije“. Policie se však brání, že v případě změny identity a skrývání je takové pátrání nad lidské síly.

Slovenské ministerstvo chce zřídit detenční ústav, který dosud chybí

Po zprávě o zadržení Nováka a jeho obvinění z vraždy a znásilnění slovenské ministerstvo spravedlnosti znovu vyzvalo ke zřízení detenčního ústavu, který na Slovensku zatím není. Zřídit ho má slovenské ministerstvo zdravotnictví, ale zatím tak neučinilo. „Ze znaleckých posudků na osobu obviněného je evidentní, že měl být už dávno umístěn v detenčním ústavu, aby nebyl hrozbou pro společnost,“ uvedl mluvčí Ministerstva spravedlnosti Slovenské republiky Michal Jurči. To, že detenční zařízení na Slovensku stále chybí, označil Jurči za "smutné
dědictví z minulosti", kdy byly zanedbány základy ochrany občanů před
duševně nemocnými osobami.

Vydáno pod