Některé matky-vražedkyně by svůj čin zopakovaly

Praha – Během uplynulých dvou týdnů soudy poslaly do vězení hned dvě ženy, které zabily své děti. Veřejnost by od nich očekávala minimálně nápravu, sebereflexi nebo lítost. Některé ženy si svůj hrozný čin uvědomí, jiné by ho ale byly schopny zopakovat, kdyby je nezavřeli do věznice s nejvyšší ostrahou. Ženy, které spáchaly násilí na dítěti nebo ho i zabily, patří mezi ty, na které musí vedení věznice a dozorci dávat největší pozor. Zažívají zde tak podobnou situaci jako pedofilové nebo muži, kteří ublíží dítěti.

Motivy matek-vražedkyň jsou různé. Stále častěji tu ale hraje roli partnerský vztah, který se rozpadl. Druhým typickým motivem bývá nezralá, labilní, sebestředná matka, která z různých důvodů nezvládá stresy všedního dne. Po vraždě mnohdy nastane stejný scénář - přiznání se k ní nebo odhalení policií, vyšetřování a soud. Celý proces může veřejnost sledovat detailně, krok po kroku. Většina z nich pak putuje do věznice s nejvyšší ostrahou. Mezi ženami je to navíc mnohdy ještě drsnější, matkou je zde každá druhá. Většina odsouzených o tom, co provedly, mezi ostatními vězenkyněmi nemluví.

„To, co mají vražedkyně vlastních dětí společné, je jejich čin, za stejným činem je však velmi různorodé motivační pozadí,“ podotkla policejní psycholožka Ludmila Čírtková. Podle psycholožky Ludmily Mrkvicové je spíše výjimečné, že si matka naplánuje, že se zbaví svého dítěte tak, že ho po narození nějakým způsobem odstraní.

Veřejnost může případy takových matek celou dobu sledovat

Nedávno soudy poslaly do vězení hned dvě ženy, které zabily své děti. Veřejnost může detailně sledovat, jak policie takovou vražedkyni odhalí, usvědčí a jak ji spravedlnost nakonec odsoudí. Ostravský soud poslal do vězení sedmadvacetiletou Romanu Pitrovou. Žena před všemi tajila své těhotenství, po porodu narozenou dceru pohodila na zahradě a za pár dnů odcestovala s přítelem do Chorvatska na dovolenou. Krajský soud v Hradci Králové zase odsoudil sedmatřicetiletou ženu na doživotí. Ta se po vynesení rozsudku zhroutila, předtím ale dokázala brutálně zabít své čtyři děti.

„Ty ženy musíme od začátku sledovat, máme na to svá nařízení vnitřní. Nařízení generálního ředitele, které nám stanoví přesný postup, co s takovou ženou dělat, protože ji musíme chránit proti ostatním,“ vysvětlila ředitelka ženské věznice ze Světlé nad Sázavou Gabriela Slováková. Psycholožka Čírtková navíc říká, že i mezi takovými ženami jsou recidivistky. „Je to navázáno pouze na situaci nechtěného dítěte, z prostředí EU jsou známy případy, kdy matka vychovává tři děti a úplnou náhodou se najdou například v mrazáku mrtvolky tří novorozenců,“ dodala.

Ženy vražedkyně (zdroj: ČT24)