Kapavka by se mohla stát neléčitelnou chorobou

Praha - Kapavka se považuje za jednu z nejběžnějších pohlavních nemocí. V poslední době se ale zjistilo, že je čím dál odolnější vůči antibiotikům. Do budoucna by mohla dokonce být neléčitelným problémem. Varuje před tím Světová zdravotnická organizace. Brzy by se prý mohlo jednat o globální hrozbu se závažnými důsledky.

Zpráva zdravotníků vychází ze závěrů japonských vědců. Ti loni oznámili, že objevili kmen kapavky odolný vůči běžně používaným antibiotikům. Spolu s tím přišlo varování, že pokud kmen zmutuje, bude globální hrozbou. Teď se vše údajně začíná potvrzovat.

Manjula Lusti-Narasimhanová ze Světové zdravotnické organizace

„Tato infekce si v podstatě vyvíjí odolnost vůči všem lékům, které jsme proti ní nasadili. Pokud budou kapavkové infekce neléčitelné, bude to mít velké zdravotní důsledky.“

Novou odolnou formu infekce hlásí státy napříč Evropou. Světová zdravotnická organizace neví, kolik lidí se už nakazilo, počítá ale v milionech. Mezi důvody šíření nového kmene podle expertů patří hlavně ledabylé nasazování doposud účinných antibiotik, na které si infekce vytvořila odolnost. Světová zdravotnická organizace proto mimo jiné vyzvala k intenzivnímu výzkumu alternativní léčby kapavky.

Odborníci varují před kapavkou (zdroj: ČT24)