Tygří kost, mast z medvědí žluči. Celníci zadrželi asijské pašeráky

Celníci zadrželi dva překupníky tygřích drápů a zubů, sloních klů, mastí z medvědí žluči a dalších produktů z chráněných živočichů. V Česku žijící Asiaté vyváželi přes ruzyňské letiště zboží především na Dálný východ.

Podle Erika Geusse z České inspekce životního prostředí (ČIŽP) je nelegální obchod s ohroženými druhy živočichů v Česku vysoce rozvinutý a organizovaný; zapojení občanů vietnamské národnosti a členů vietnamské komunity do nelegálního obchodu se navíc v posledních letech výrazně zvyšuje.

Části zvířat používá zejména asijská medicína – čínská a vietnamská. Masti a přípravky z tygrů a levhartů podle pověr léčí pohybový aparát člověka, výtažky z nosorožců a medvědů prý ulevují při horečce, sloní kly a rohy nosorožců mají mít mýtický účinek na potenci. Kvůli zvyšující se poptávce, dané hospodářským růstem asijských zemí, je ovšem řada druhů zvířat smrtelně ohrožená.

Na aktuálním případě dvou zadržených překupníků pracovali čeští celníci déle než dva roky. Kurýři a jejich rodinní příslušníci podle nich vyváželi produkty přes ruzyňské letiště, proto se tam uskutečnily kontroly pasažérů na linkách Praha – Vietnam.

Exempláře z chráněných zvířat objevili celníci společně s inspektory České inspekce životního prostředí ve čtyřiačtyřiceti případech ze 7400 zkontrolovaných zavazadel. „Jednalo se například o výluh z tygra, masti z medvědí žluči, zadržen byl i přívěsek ze špičáku velmi vzácného levharta mandužského,“ uvedla inspektorka Pavla Říhová.

Česko jako překupnický tranzit

Že je Česko hojně využívanou tranzitní lokalitou pašeráků a pytláků, potvrzují i předchozí případy; loni v dubnu také jihočeští celníci zadrželi výrobky ze slonoviny a surovou slonovinu v hodnotě šesti milionů korun.

Celníci zjistili, že slonovina, kterou pachatelé nabízeli na internetu, byla získána nelegálně a v rozporu s Úmluvou o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a rostlin (CITES). Úmluva zakazuje od roku 1989 téměř veškeré obchodování se slonovinou, kromě například starožitné slonoviny. Při akci s krycím názvem Ebur zadrželi celníci pět lidí.

V lednu 2014 chytili celníci na ruzyňském letišti čtyřiadvacetiletého vietnamského pašeráka, který se snažil přes Česko a Rusko provézt na černý trh v Asii 33 kilogramů sloních klů. Takové množství by mu v přepočtu vyneslo víc než jeden a půl milionu korun.

O rok dříve v srpnu pak znovu na Ruzyni odhalili celníci i největší případ pašování rohů přísně chráněného nosorožce tuponosého. Hodnota čtyřiadvaceti nelegálně získaných trofejí z Jihoafrické republiky se tehdy odhadovala na 100 milionů korun.

Sloni a slonovina
Zdroj: ČT24