Nárok Václava Fischera na miliony od státu je podle soudu promlčený

Stát nebude exsenátorovi Václavu Fischerovi platit 300 milionů. Nárok je podle soudu promlčený. Bývalý ředitel známé cestovní kanceláře nedostane od státu 300 milionů korun, které požadoval za údajně nesprávné konkurzní řízení. „Městský soud 25. května potvrdil rozhodnutí soudu I. stupně,“ uvedla mluvčí soudu Markéta Puci.

Odvolací soud tak pravomocně potvrdil rozsudek prvoinstančího Obvodního soudu pro Prahu 2, podle něhož je nárok na finanční odškodnění podnikatele a bývalého senátora Václava Fischera promlčený a žalobu o desítky milionů korun zamítl. „Odvolání proti rozsudku podal advokát pana Fischera 27. ledna,“ potvrdila ČT už dříve mluvčí soudu Marcela Pröllerová.

Bývalý ředitel známé cestovní kanceláře v žalobě chtěl po ministerstvu spravedlnosti 300 milionů korun, které mu měly uhradit škodu vzniklou za údajně nesprávně vypsané a později zrušené konkurzní řízení, jež ho připravilo o podíly ve firmách Fischer, Fischer Air a VF Hotels. Podle Obvodního soudu pro Prahu 2 byl ale jeho nárok promlčený, o vzniklou škodu mohl žádat nejpozději na konci ledna 2008.

Václav Fischer podal žalobu na stát už dříve také kvůli zadržování dvou letadel. Dva boeingy zabavil správce konkurzní podstaty zkrachovalé firmy Fischer Air. Náhradu za ušlý zisk vyčíslil podnikatel na 334 milionů korun. Nejvyšší soud loni v dubnu jeho žalobu zamítl.