Americká armádní kolona opustila Česko. Míří na vojenské cvičení na Pobaltí

Bez komentáře: Americký konvoj opouští Vyškov (zdroj: ČT24)

Konvoj amerických vojáků, kteří míří na pobaltské cvičení Saber Strike, v úterý před pátou hodinou odpolední na dálnici v Dolní Lutyni-Věřňovicích na Karvinsku opustil území České republiky. Jak uvedla Jolana Fedorková z tiskového oddělení generálního štábu české armády, nyní konvoj jede Polskem.

Už ráno začali vojáci opouštět kasárny ve Vyškově. Po dvou nocích, které tam strávili, zamířili k polským hranicím. Další část konvoje strávila víkend v Přáslavicích v Olomouckém kraji, odkud se také vydala na cestu.

Do Vyškova dorazilo celkem 320 vojáků s necelými dvěma stovkami aut a obrněných transportérů během soboty, upřesnila pro ČT mluvčí vyškovského vojenského areálu Monika Nováková. Celkem měl konvoj projíždějící Českem na cvičení do Pobaltí asi 420 vojáků a 225 vozidel

Po celou dobu americké vojáky doprovázela Vojenská policie ve spolupráci s republikovými policisty. Přes Polsko kolona pokračovala do estonského výcvikového prostoru. „Cvičení se účastní 13 zahraničních armád, Česká republika se zapojila v průběhu přesunu přes naše území,“ uvedla Nováková.

Celý konvoj už opustil české území (zdroj: ČT24)

Konvoj do Česka dorazil v pátek. Do Vyškova přijel vojáky v sobotu pozdravit premiér Sobotka, který zdůraznil, že je potřeba prohloubit spolupráci spojenců. „Je nutné si uvědomit, že se zhoršila bezpečnostní situace ve světě. Máme konflikty v blízkosti Evropské unie, ať už je to zamrzlý konflikt na Ukrajině, válka v Sýrii, střety v Libyi nebo nebezpečí terorismu,“ řekl Sobotka.

V neděli vojáci ve Vyškově absolvovali spolu s českými kolegy simulační cvičení, ve kterém si mohli vyzkoušet trenažér bojových vozidel české armády. Odpoledne se asi 2 tisíce lidí zúčastnilo Dne otevřených dveří s ukázkou vojenské techniky.

Vojenská cvičení Ruska a NATO
Zdroj: NATO/ČTK