Falešné SMS během Rathova projevu posílala skupina Ztohoven

Praha – Falešné textové zprávy, které během včerejšího projevu Davida Ratha ve sněmovně dostávali přítomní poslanci, má na svědomí kontroverzní umělecká skupina Ztohoven. Její členové to potvrdili České televizi. Na webových stránkách ztohoven.com je zobrazen diagram, komu všemu byly SMS odeslány včetně obsahu. Zajímavé bylo, že se zprávy tvářily, jako by si je posílali samotní poslanci. Některé SMS dostali i novináři. Ztohoven svou akci nazval „Morální reforma“. Chce prý upozornit na nutnost navrátit do politiky lidský rozměr a morální hodnoty.

Ve zmíněných zprávách byla často zmiňována právě „potřeba morální reformy“ a „nutnosti vzájemného odpouštění“. Například text, který přišel šéfovi poslanců TOP 09/STAN Petru Gazdíkovi údajně od předsedy VV Radka Johna, nesl vzkaz: : „Ano! Udělal jsem spoustu chyb. Nikdo z nás však není bez viny. Odpusťme si vzájemné naschvály. Podávám vám svou ruku.“ I další zprávy obsahovaly přímé oslovení. „Máme nějaké bližší info k morální reformě?“ zněl jiný ze zasílaných textů.

Zprávy chodily na mobily poslancům napříč politickým spektrem. Mezi adresáty figurovali například premiér Petr Nečas, šéf poslanců občanských demokratů Zbyněk Stanjura nebo šéf poslanců ČSSD Jeroným Tejc. Skupina Ztohoven neušetřila ani prezidenta Václava Klause. Podle Nečase by se měli mobilní operátoři i odpovídající bezpečnostní složky nad sebou vážně zamyslet: „Ty esemesky byly poměrně blábolivé, ale kdyby si někdo dal tu práci a sestavil skutečně věrohodně znějící oznámení, tak by to mohlo způsobit velmi mnoho problémů,“ upozornil Nečas na tiskové konferenci po dnešním jednání vlády. 

„Českou společnost svírá pocit zmaru a rostoucí nedůvěra v politické představitele. Netransparentnost hospodaření politických stran a vlády samotné, skandály, které jejich aktéři přehlíží, a setrváváním ve vrcholných funkcích se de fakto vysmívají svým voličům,“ zdůvodňují členové skupiny svou poslední akci. Členové skupiny říkají, že mezi paradoxy, na které chtějí upozornit, patří fakt, že paniku mezi poslanci způsobily zprávy „nabádající k lepšímu chování, slušnosti napříč politickým spektrem, navrácení morálky do politického rozhodování a hledání nových způsobů jednání oproštěných od zášti a předsudků“.

Reportáž Pavly Sedliské (zdroj: ČT24)

Podle odborníků na telekomunikaci lze podobnou akci uskutečnit prostřednictvím internetové brány pro posílání SMS, která neověřuje identitu odesílatele. Těch je na internetu velké množství. Včera se na T-Mobile obrátil šéf poslanců TOP 09 a STAN Petr Gazdík.

Podle mluvčí T-Mobilu Martiny Kemrové nešlo o hackerský útok, ale o zneužití internetové brány pro posílání SMS: „V tomto případě (poslance Gazdíka) by podle našich zjištění mělo jít o SMS centrum Vodafone ve Velké Británii. Tyto aktivity nemůžeme dost dobře eliminovat, pokud zablokujeme toto centrum, ten, kdo zneužívá podobnou službu k zasílání zpráv pod falešnou identitou, může snadno využít jiné SMS centrum,“ vysvětlila mluvčí. 

Co chodilo poslancům na mobily:

  • Jiz dlouho mne provazi pocit zmaru. Myslim, ze prisla doba kdybychom meli konecne razne odmitnout svoji minulost.
  • Rozhodl jsem se nepodilet se uz vice na postupnem rozkladu nasi spolecnosti, a proto se priklanim k Moralni reforme.
  • To jsem sam, kdo vidi to zverstvo, ktere cinime? Takto to preci neni mozne. Skonceme s tim jednou provzdy. Jsem pripraven nest plnou zodpovednost. Jsem pripraven odhalit pravdu.
  • Hledam duvody a silu chtit dal pokracovat ve sve politicke kariere, protoze to ceho jsem soucasti mi vzalo nejen iluze, ale predevsim chut cokoliv delat. Citim marnost, jsem apaticka a pasivitou se nikdy nic nestvorilo. Do politiky jsem vstupovala s touhou neco zmenit!
  • Uz nemuzu! Nedokazu prehlizet to nehorazny oblbovani lidi. Do politiky jsem vstupovala z jinych duvodu a na tomhle jiz odmitam participovat.
  • Byl jsem pod velkym tlakem, proto jsem se choval tak hloupe. Za poslednich dvacet let se kladl velky duraz na majetek, penize a blahobyt, ale zaroven se zapominalo na podstatu lidstvi. Chci to zmenit, chci sebe zmenit, pojd do toho se mnou!
  • Mam pocit, ze vse delalame spatne. Zistne a prospecharsky. Dejme sanci Moralni reforme.
  • Uvedomil jsem si sve chovani a je mi ze sebe zle. Ten proces semleti je tak pozvolny, ze jsem ani nepostrehl, jak hluboko uz v tom jsem. Snad neni pozde na napravu. Asi se mi uz nepodari napravit vsechno, co jsem spachal, i kdyz pouhou pasivitou a prehlizenim, ale urcite citim smysl v tom se jeste o neco pokusit. Prosim pomoz mi.

Zdroj: ztohoven.com

Skupina Ztohoven na sebe upoutala pozornost v létě 2007 zásahem do vysílání televize, když se v pořadu ČT2 Panorama objevil simulovaný výbuch atomové bomby. V roce 2010 v Praze vystavila občanské průkazy s pozměněnými snímky, čímž prý chtěli umělci upozornit na jednoduchost zneužití soukromých informací. Podle policie se však dopustili trestného činu, neboť při žádostech o vydání průkazů podvedli úředníky.

Jeden ze zakládajících členů skupiny Roman Týc (vlastním jménem David Hons) v roce 2007 vyměnil v Praze skla na 50 semaforech pro chodce za postavičky v komických či lehce vulgárních situacích. Když pak Týc odmítl zaplatit pokutu, soud ho poslal na měsíc do vězení.