Desítky lidí protestovaly proti Drábkovým krokům

Praha - Pár desítek odborářů, postižených i nezaměstnaných protestovalo dnes v Praze před ředitelstvím úřadu práce a pak i před ministerstvem práce proti reformám ministra Jaromíra Drábka (TOP 09). Akce byla součástí takzvaných blokád ministerstev a pořádala ji platforma odborů a aktivistů Stop vládě. Účastníci kritizovali hlavně nový systém vyplácení dávek a zavedení veřejné služby pro lidi bez práce. Ministr se s demonstranty nesešel. Podle mluvčí ministerstva Viktorie Plívové se jim nevyhýbal, ale byl na jednání sněmovny.

„Odmítáme reformy vládní koalice. Z celé společnosti dělají jeden velký obchoďák, v němž si musíme koupit třeba i zdraví,“ řekla na demonstraci Linda Sokačová z iniciativy ProAlt. Protest pořádaly odbory úřadů a státních institucí, rada postižených, ProAlt a Akční spolek nezaměstnaných. Tři desítky demonstrantů se sešly v 10:30 před generálním ředitelstvím úřadu práce na Karlově náměstí. Účastníci postávali na úzkém chodníku před vstupem do budovy i na části silnice. Doprava kvůli tomu zpomalovala. Protestující měli s sebou transparenty, na jednom z nich třeba stálo: Nedáme svou důstojnost.

O hodinu později se účastníci vydali k nedalekému ministerstvu práce. Před ním akci zahájilo několik lidí v oranžových bezpečnostních vestách zametáním, tedy „veřejnou službou“. Po vystoupení odborářů a aktivistů si účastníci společně zazpívali. Drábek se s demonstrujícími nesetkal. „Účastní se schůze sněmovny a jednání vlády,“ řekla mluvčí úřadu Viktorie Plívová. „Bylo předem jasné, že bude jednat sněmovna. Není to tedy žádný ministrův únik,“ dodala.

Dnešní akce je součástí série takzvaných blokád, které platforma Stop vládě organizuje od 29. května do 7. června před pěti ministerstvy. Aktivisté při nich omezují přístup do budovy, dokud za nimi nepřijde ministr daného resortu. Ministr zdravotnictví mezi demonstranty přišel a o chystaných reformách s nimi hovořil. Dopad reforem podle jeho slov nebude až tak bolestný.

Odborářům vadí „sociální karta“, důchodová reforma a další škrty

Odboráři a aktivisté kritizují třeba veřejnou službu, na kterou mají od letoška chodit nezaměstnaní, kteří jsou bez práce déle než dva měsíce. Podle pořadatelů protestu se tak lidé bez zaměstnání posílají na „nucené práce“ do neziskových organizací i do firem. Podle Plívové se ale ukazuje, že veřejná služba je účinný nástroj, který se využívá hlavně pro udržení pracovních návyků u dlouhodobě nezaměstnaných. Protestujícím vadí také takzvaná sociální karta, na niž by od pololetí měli potřební dostávat dávky a měla by sloužit jako průkaz pro handicapované. Podle rady postižených a odborů představuje jen finanční přínos pro banky, pro příjemce peněz od státu znamená starosti navíc. 

Platforma Stop vládě odmítá i důchodovou reformu, která má od příštího roku umožnit přesměrovat část odvodů na sociální pojištění do vlastního spoření u fondů. Podle odborářů a aktivistů to odčerpá peníze z veřejného důchodového systému a na penze budou finance chybět. Odmítají i zpomalení růstu důchodů, s nímž vláda od příštího roku počítá. Vadí jim také další škrty. Terčem kritiky je nový systém pro vyplácení dávek. Pořadatelé tvrdí, že je nefunkční.