Zdanění náhrad církvím má širokou podporu, premiér ale dohodu měnit nehodlá

UDÁLOSTI: Otázka zdanění církevních restitucí dělí ČSSD (zdroj: ČT24)

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) trvá na tom, že se na podobě církevních restitucí, jak byly schváleny v roce 2013, už nebude nic měnit. Vlivní politici jeho vlastní strany by přitom chtěli, aby církve musely odvádět daně z náhrad, které od státu dostávají. Zdanění podpořil i předseda koaličního ANO Andrej Babiš. Lidovci však pohrozili, že pokud by takový návrh prošel, položili by vládu.

Zdanění náhrad, které stát vyplácí církvím namísto majetku, který nemohou v restitucích získat, navrhli komunističtí poslanci a později poslalo podobnou rezoluci do Poslanecké sněmovny také jihočeské zastupitelstvo, ve kterém má většinu koalice komunistů a sociálních demokratů. Krajský návrh je přitom vůči církvím ještě přísnější než poslanecký. Kromě náhrad chce, aby stát vybíral daň i z příspěvků na činnost.

ČSSD versus její předseda

Myšlenka zdanění náhrad je v ČSSD značně populární. Kromě jihočeského hejtmana Jiřího Zimoly ji podporují i další sociálnědemokratické hlavy krajů. Asociace krajů se dohodla, že bude v létě o možném zdanění náhrad jednat s vládou. V posledních týdnech podpořili zdanění i předseda Senátu Milan Štěch a někteří poslanci ČSSD. „Budu doporučovat našemu klubu, abychom hlasovali pro. Vyčerpali jsme všechny možnosti, které jsme měli, abychom zvrátili průběh církevních restitucí,“ uvedl Jeroným Tejc.

Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka ale zatím odmítá změny v církevních restitucích připustit. Sociální demokraté se na tom, že vše zůstane tak, jak dohodla Nečasova vláda, shodli při sestavování koalice s KDU-ČSL. „Bez dohody s církvemi se ten zákon koaličními hlasy měnit nebude,“ zopakoval.

Lidovci hrozí koncem koalice

Nemá ostatně jinou možnost, pokud chce stávající koalici udržet. Lidovci o zdanění náhrad diskutovat odmítají, téma je pro ně tak zásadní, že hrozí i odchodem z ní. „Bylo by to porušení koaliční spolupráce a konec této vlády,“ řekl po hlasování jihočeského zastupitelstva místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

Lidovci spolu s premiérem Sobotkou ale nebudou muset církevní restituce bránit pouze před Sobotkovými spolustraníky. Zdanění náhrad se nebrání ani předseda ANO Andrej Babiš. Považuje náhrady za příliš vysoké. „Myslím, že hnutí bude pro,“ dodal.

Církve chtějí i krajský majetek

Ačkoli Jiří Zimola odmítl, že by se chtěl Jihočeský kraj svým návrhem církvím mstít, proběhlo hlasování o zdanění náhrad v situaci, kdy se katolická církev soudí s kraji včetně jihočeského o majetek. Podle restitučních pravidel přitom nemá nárok na restituce majetku, který nepatří státu, nýbrž například samosprávě – místo něj dostává právě náhrady, kterých by se zdanění týkalo.

Církev zdůvodňuje žaloby pochybnostmi, zda se stát nárokovaného majetku opravdu zbavil. Církve podaly přes 870 žalob, kterými se dožadují krajských, obecních i soukromých nemovitostí. Jde například o hrad Sovinec, který patří Moravskoslezskému kraji, bruntálský zámek nebo budovy střední školy v Českých Budějovicích. „Je otázka, jestli skutečně podle české legislativy tento majetek krajům náleží,“ podotkl generální sekretář České biskupské konference Tomáš Holub.

O návrzích na zdanění peněz, které církve dostávají, budou poslanci jednat na červnové schůzi. Arcibiskup pražský Dominik Duka dal již dříve najevo, že nepředpokládá, že by návrh prošel. V případě, že by se tak přesto stalo, obrátila by se katolická církev na Ústavní soud.