Vyhrožování šibenicí nesmí být podle Chovance legální. Podá žalobu

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) podá kvůli šibenicím na demonstracích žalobu ke správnímu soudu. Podle něj nesmí být podobné vyhrožování legální. Případ se týká loňské demonstrace proti migraci, na kterou přišel muž s maketami šibenic. Jenže podle rozhodnutí Úřadu městské části Praha 1 nespáchal ani přestupek a stejně teď rozhodl i pražský magistrát.

Chovanec ale oponuje, že nosit na demonstrace šibenice a veřejně jimi vyhrožovat jakémukoli občanovi České republiky přesahuje meze svobody projevu a mělo by to být posuzováno minimálně jako přestupek.

Demonstrace se odehrála loni v červenci na Václavském náměstí, kde stovky lidí protestovaly proti Evropské unii, imigraci a běženeckým kvótám. Účastníci, kteří varovali mimo jiné před „hordami nadržených černochů“, drželi makety šibenic s nápisem „Za vlastizradu“. Té se podle protestujících dopustili někteří čeští politici, často zaznívalo jméno premiéra Bohuslava Sobotky. 

Proti demonstrantovi nezasáhli policisté, což jako správný postup odsouhlasila vnitřní kontrola i policejní prezidium. To ale Chovanec už dříve kritizoval s tím, že kontrolní závěr policistů „legitimizuje šibenice na demonstracích“ a on se s tím nehodlá smířit – do kultury demokracie to prý nepatří. 

V pátek pak kritizoval i rozhodnutí pražského magistrátu, že se nestal ani přestupek: „S tímto argumentem se zejména v době, kdy se extremisté radikalizují a neštítí se používat násilí, nemohu ztotožnit. Na základě názoru a doporučení legislativních odborníků ministerstva vnitra proto podám správní žalobu proti rozhodnutí orgánů hlavního města Prahy,“ uvedl ministr. Podle něj vycházela Praha 1 při hodnocení situace pouze z výpovědí podezřelé osoby a správní orgány se nepokusily dostatečně zjistit skutečný stav. S odůvodněním magistrátu se teprve ministerstvo seznamuje.