Zvítězila u vás tabáková lobby, je to proti zájmům Čechů, říká eurokomisař

Eurokomisař Andriukaitis: Jde o vítězství tabákové lobby (zdroj: ČT24)

Protikuřácký zákon nakonec sněmovnou neprošel. Nemusí to ale znamenat definitivní konec snahy omezit kouření v restauracích. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se chce k tématu vrátit a legislativu v tomto volebním období prosadit. Poslance také už zkritizoval za výsledek hlasování o protikuřáckém zákonu eurokomisař pro zdraví Vytenis Andriukaitis. V exkluzivním rozhovoru pro Českou televizi v Bruselu uvedl, že je velmi smutné vidět takovou míru nepochopení.

Co říkáte tomu, že protikuřácký zákon nakonec v Česku sněmovnou neprošel?

Jsem velmi zklamaný. Veřejné zdraví musí být důležitější než zisky. Vidím v tom vliv tabákové lobby. Musíme poslat velmi jasný vzkaz: „Tabák lidi zabíjí.“ Tabáková lobby je každý rok zodpovědná za smrt půl milionu Evropanů. Je velmi smutné, že u vás je taková situace a nepochopení u odpovědných politiků. Samozřejmě myslím, že Česká republika toto rozhodnutí přehodnotí a že bude důležité tuto otázku ještě jednou prodebatovat. Ještě jednou bych chtěl vyzvat poslance, aby pochopili svoji povinnost ochránit zájmy veřejného zdraví. Ne aby následovali zisky a vliv tabákové lobby.

Souhlasíte tedy s prohlášením českého ministra zdravotnictví, že jde o vítězství tabákové lobby v České republice?

Souhlasím s takovým prohlášením. Samozřejmě. Jaké důvody za tím stojí? Jde pouze o vítězství tabákové lobby. Je to proti zájmům Čechů. Je to proti zájmům české společnosti. Je to proti českému zájmu mít zdravější občany.

Je tady také otázka evropské směrnice proti kouření. Ta měla být přenesená do české legislativy právě tímto protikuřáckým zákonem, který neprošel. Obáváte se jako eurokomisař pro zdraví, co se stane s touto směrnicí?

V této chvíli právě sbíráme informace ze všech 28 členských států. Jak víte, 11 členských zemí už tuto směrnici přijalo velmi správným způsobem. Některé pouze částečně. Mnoho členských států se ale rozhodlo schválit ještě přísnější regulaci proti tabáku. To je velmi důležité. Uvidíme, podle nasbíraných informací, asi za tři týdny, jaká je situace přímo na místě a jak pak postupovat vůči těm státům, které nejsou připravené zavést tabákovou směrnici do své národní legislativy.

Dokdy má Česko čas, aby zavedlo tento zákaz kouření v restauracích?

Všechno je v rukou českého parlamentu. Samozřejmě, taky bych v tomto rád získal pozornost řadových českých občanů. Souhlasí oni s tím, že na pracovišti, kde jsou zaměstnanci každý den, trpí pak následky pasivního kouření? Pro lidské zdraví je to velmi nebezpečné. Kolik lidí trpí rakovinou. Prosím, velmi dobře to pochopte. Za druhé, zvlášť ti lidé, kteří pracují každý den v restauracích, číšníci a další, tak ti jsou vystavení nebezpečí kvůli kuřákům.

Český premiér Sobotka řekl, že kvůli tomu, že protikuřácký zákon neprošel, zůstává Česká republika kuřáckým skanzenem v Evropské unii. Souhlasíte s tím, že Česko je pozadu a je to zastaralé?

Samozřejmě, že je to staromódní. Já jsem ale optimistou. Čtu úžasnou knihu Dobrý voják Švejk. Doufám, že uvidíme rozumné návrhy, jak změnit věci a věřím, že v budoucnu budeme pokračovat ve vzájemné spolupráci a z mého hlediska uvidíme možnosti, jak se situace u vás může změnit.