Církve asi od státu dostanou odškodnění 267 miliard

Praha - Církve nejspíš od státu dostanou 267 miliard korun jako odškodnění za majetek, který jim stát v minulosti zabavil, píše Mladá fronta Dnes (MfD). Zástupci koalice a církví se minulý týden shodli na finanční náhradě 83 miliard, které však stát nemůže vyplatit jednorázově. Podle ministra financí Miroslava Kalouska by to ohrozilo státní rozpočet. Suma se proto bude vyplácet postupně, a bude se tedy úročit, upozornilo už v pátek Právo.

 „Půjde o 267 miliard korun vyplacených během 60 let,“ řekl MfD Kalousek. Částka 83 miliard podle něho bude úročena sazbou 4,85 procenta ročně.

Podle místopředsedkyně sněmovny Miroslavy Němcové (ODS), která se jednání vládní komise s církvemi účastnila, nikoho nenapadlo hned spočítat, že by se celková částka mohla o tolik zvýšit. „Můj odhad je, že přibližně čtvrtina našich poslanců (z ODS) s tím bude mít problém,“ řekla Němcová.

Lidovci ale podle MfD očekávají, že občanští demokraté odškodnění církví podpoří, jinak by to prý mohlo mít dopad i na prezidentskou volbu.

Podle Kalouska bude dohoda pro stát výhodná, píše MfD. „Tím, že vyplatíme finanční náhradu, odblokujeme tisíce hektarů půdy i nemovitostí a stát bude tento majetek moci privatizovat,“ řekl Kalousek. „Odblokují se pozemky, s nimiž nyní stát nemůže volně nakládat,“ dodal.

Vláda bude plán odškodnění církví posuzovat začátkem příštího roku. Když ho prosadí v parlamentu, budou církve dostávat náhradu od roku 2009.

Vydáno pod