Státní vyznamenání by mohl dostat veterán Klemeš i geolog Cílek

Mezi osobnostmi nominovanými na státní vyznamenání figurují váleční veteráni Karel Kuttelwascher a Jaroslav Klemeš, geolog Václav Cílek, astrofyzik Jiří Grygar nebo historik Petr Čornej. Seznam jmen hodných ocenění předložil Poslanecké sněmovně její organizační výbor, ta by je následně měla navrhnout prezidentu republiky.

Na seznamu, který organizační výbor doporučil poslancům ke schválení, figuruje pětatřicet jmen. Osmadvacet osobností, které by mohly získat české vyznamenání, obsahuje také – již dříve zveřejněný – předběžný seznam Senátu. Konkrétní jména se sice liší, pro obě komory byl ale hlavním kritériem přínos kandidátů pro společnost.

Karel Kuttelwascher, který je in memoriam nominovaný na nejvyšší státní vyznamenání, Řád bílého lva, se za druhé světové války řadil mezi stíhací esa britského Královského letectva. Jaroslav Klemeš je posledním žijícím výsadkářem z anglického výsadku na území někdejšího protektorátu Čechy a Morava.

Na druhé nejvyšší vyznamenání, Řád T. G. Masaryka, by mohli poslanci navrhnout Jiřího Bradyho, který přežil holocaust, v roce 1949 emigroval do Kanady a pomáhal emigrantům. V Senátu je pro Řád Tomáše Garrigua Masaryka navržen Evžen Plocek, tovární pracovník a aktivní stoupenec pražského jara, který se 4. dubna 1969 na protest proti srpnové invazi upálil na jihlavském náměstí Míru.

Vyznamenání za hrdinství pro Uherský Brod

Státní vyznamenání uděluje nebo propůjčuje prezident republiky a návrhům Poslanecké sněmovny, Senátu a vlády může, ale nemusí vyhovět. Loni sněmovna navrhla prezidentu na státní vyznamenání třiatřicet osobností. Zeman ocenil ve státní svátek 28. října šest z nich.

Miloš Zeman přednesl slavnostní projev při příležitosti udělení státních vyznamenání
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

Na medaili Za hrdinství poslanci zřejmě nabídnou prezidentu Miloši Zemanovi otce a syna Emanuela a Josefa Zimu, kteří pomáhali za války v Budapešti při záchraně slovenských a maďarských Židů. Ve hře je také jméno Jiřího Nesázela, jenž zachránil lidský život při střelbě v uherskobrodské restauraci.

Na medaili Za zásluhy je nominováno třiadvacet lidí. Vedle Cílka, Čorneje a Grygara jde například o dětského onkologa Jana Starého, Jaromíra Vašků, pod jehož vedením se v Česku provedly první aplikace umělého srdce, nebo chirurga a traumatologa Leopolda Plevu.

Pithartovy zásluhy

Poslanci by na medaili Za zásluhy mohli navrhnout rovněž sochaře Valeriána Kováče, skladatele a varhaníka Zdeňka Pololáníka, olympijského vítěze v parkuru Františka Venturu (in memoriam) a bývalou sportovní gymnastku Věru Růžičkovou. K nominantům by měli patřit rovněž rektor Univerzity Tomáše Bati Petr Sáha, národohospodářka Judita Štouračová, dlouholetý předseda včelařského svazu Josef Mandík a dopravní odborník František Hájek, jenž vzbudil pozornost tím, že navrhl sám sebe. 

V senátních návrzích figuruje jméno Petra Pitharta, polistopadového premiéra a prvního předsedy českého Senátu. Na vyznamenání by mohl dosáhnout také ředitel Masarykova onkologického ústavu v Brně Jan Žaloudík (ČSSD), který je také předsedou senátního zdravotnického výboru, nebo odborářský předák Jaroslav Povšík.

Reportáž: Vyznamenání by mohl dostat Klemeš nebo Pithart (zdroj: ČT24)