Pro volby do Senátu počítají STAN s lékaři a zastupiteli

Starostové a nezávislí: Chceme, aby se do Senátu dostali všichni naši kandidáti (zdroj: ČT24)

Hnutí Starostů a nezávislých představilo kandidáty do senátních voleb, jde převážně o zastupitele nebo lékaře. Současný senátor Jan Horník uvedl, že hnutí s TOP 09 dál neformálně spolupracuje, proto se společně oba subjekty dohodly, že nebudou nasazovat kandidáty proti sobě.

„Doufáme, že se nám podaří do Senátu dostat všechny naše kandidáty a že tady budeme platné těleso. To se nám už nyní jako malému senátorskému tělesu o šesti lidech docela daří,“ uvedl předseda stávajícího senátorského klubu STAN Jan Horník. Dodal na okraj, že většina senátorů sdílí frustraci z toho, jak málo jim přejí sluchu jejich kolegové ve sněmovně. 

Senát vnímá jako parlamentní komoru regionů. „Víme, že obce a města jsou nejlepšími hospodáři a také víme, že v průzkumech požívají největší důvěry občanů, naopak nejhorší má pak česká vláda. To znamená, že směřujeme odspodu lidi, kteří umí dělat komunální politiku sem nahoru do parlamentu,“ prohlásil Horník. Jedním z cílů senátorů má být podle jeho slov snaha zamezit bujení byrokracie.

V obvodě Kutná Hora bude za STAN kandidovat její bývalý starosta Ivo Šanc a na Mělnicku starosta Kralup nad Vltavou Petr Holeček. Primář dětského oddělení mostecké nemocnice Jiří Biolek se představí v Mostě, v Bruntále rovněž lékař, primář krnovské nemocnice Bronislav Sedláček. Zástupce primáře nemocnice v Kroměříži Vojtěch Škrabal se utká o senátorské křeslo v domovském volebním obvodě. 

Strany ladí noty pro kraje i pro Senát

Starostové ovšem nejsou jediné uskupení, které se připravuje na podzimní hlasování. Současně s rozhodováním o složení třetiny horní komory proběhne i volba politických figur pro krajská zastupitelstva a zde své práce finišuje například ústecké uskupení PRO!Kraj, které poupravilo svůj název na Jsme PRO!Kraj.

Ve volbách před čtyřmi lety získalo 8,15 procenta hlasů a se šesti mandáty z 55 skončilo v opozici. Do voleb hnutí povede Leo Steiner a doufá ve výsledek mezi patnácti a pětatřiceti procenty. V senátních volbách za obvod Ústí nad Labem podpoří podnikatele a zastupitele Martina Hausenblase, na Mostecku zvažují podporu nynější senátorce Aleně Dernerové (Severočeši.cz).

Na dvojí volby se chystají také sněmovní strany. Sociální demokracie se snaží voliče přesvědčit úspěchy svého vládního působení, ANO tematizuje nedostatky tuzemského zdravotnictví, komunisté nejsilnější opoziční strana jako nejsilnější opoziční strana chtějí kampaň svých senátních kandidátů postavit na problémech bezpečnosti a migrace.

Další podrobnosti o tom, jak se stranické štáby  chystají na volby, naleznete zde: