Hnutí Occupy zůstává na Klárově, postavilo dva nové stany

Praha - Aktivisté z hnutí Occupy se vrátili na pražský Klárov. V centru Prahy už vyrostly dva nové stany a podle organizátorů tu své stany rozloží i další iniciativy. Totožný happening přitom minulou neděli po několika týdnech ukončil policejní zásah. Aktivisté se k okupaci Klárova rozhodli po vzoru celosvětového hnutí na znamení nespokojenosti s politickou situací.

Členové hnutí podle svých slov tábor postavili, aby v něm mohli s veřejností diskutovat o možnostech vytvoření spravedlivější společnosti, která by kladla větší důraz na přímou demokracii. Kromě petičních stanů na prostranství vystavěli i improvizovanou kuchyni. Z původních aktivistů na Klárově zůstala jen zhruba desítka lidí, kteří jsou podle svých slov nezaměstnaní. Dříve mezi nimi převažovali bezdomovci, nyní prý squatteři.

Na místě je připravena například petice proti přijetí zákona o majetkovém vyrovnání státu s církvemi, petice za zákon o majetkovém přiznání nebo za rozpuštění Poslanecké sněmovny.

Happening minulý týden policie rozehnala

Policie před týdnem aktivisty donutila z rozhodnutí radnice Prahy 1 zrušit stanové městečko, které se na Klárově rozrostlo. Aktivisté totiž na místě přespávali ve dvou desítkách turistických stanů a na tři týdny tak zabrali značnou část veřejného prostranství. Podle radnice tím zneužívali petiční zákon.

Vstup Terezy Schejbalové (zdroj: ČT24)