Německé dálnice ukazují, jak budou vypadat omezení na D1

Praha – Už za tři měsíce čeká nejfrekventovanější českou dálnici rozsáhlá modernizace. Na dálnici D1 mezi Brnem a Prahou bude na několika místech omezen provoz. Podobným způsobem se nyní opravuje klíčová dálnice mezi Berlínem a Drážďany. Němečtí řidiči ale dodržují nejvyšší povolenou rychlost stanovenou na 60 kilometrů v hodině, a proto se kolony netvoří v takovém množství.

Rychlost na německé dálnici, která prochází rekonstrukcí, je po celé trase omezena na 60 km v hodině. Zatímco v jednom směru vyměňují bagry podloží dálnice, v tom druhém se musí směstnat všechna auta do 4 zúžených pruhů.  „Dopravní opatření, která tam jsou uplatněna, jsou vlastně identická s tím, co zažijeme v České republice,“ potvrzuje zmocněnec pro modernizaci dálnice D1 Jiří Švorc.

Němečtí řidiči dodržují maximální rychlost, a proto se kolony většinou netvoří. Tento předpoklad pro plynulý provoz ale v Česku neplatí. „Ve chvíli, kdy policie vidět není a kdy dopravní proud jede plynule a rychle, tak dodržování maximální povolené rychlosti bývá problém,“ dodal Švorc. Zejména v počátku modernizace bude docházet ke změnám jízdních pruhů a dopravního značení třeba i několikrát v týdnu. Úseků v délce zhruba deset kilometrů, které projdou rekonstrukcí, by mělo být na D1 celkem pět. Stavět by se mělo od září.

Reportáž Jakuba Linky a Petry Tachecí (zdroj: ČT24)