Jakubková se Zubovou zatím z poslaneckého klubu zelených neodejdou

Praha - Přeběhlík a rebel jsou dvě slova, která se v souvislosti s prací poslanecké sněmovny skloňují více než častěji. V průběhu dvou let, které uběhly od voleb, přišla ČSSD o tři poslance Melčáka, Pohanku a Snítilého. Strana koalice zatím o žádného. Nejednota koalice je nyní nejvíce patrná při projednávání zákona o majetkovém vypořádání mezi státem a církvemi. Současnou situaci dokreslují i poslankyně Věra Jakubková a Olga Zubová, které hrozí odchodem z poslaneckého klubu zelených, nikoliv však ze strany.

Jako důvod uvádějí špatnou komunikaci ve Straně zelených. Jakubková se nechala slyšet, že by se to mohlo stát už v úterý. „Že jsme s kolegyní Jakubkovou avizovaly úvahy o vystoupení z klubu, ještě neznamená, že to uděláme. Uvažujeme o tom už přes půl roku,“ sdělila Olga Zubová.

Rozvrácená politická scéna

Tři poslanci ODS v čele s Vlastimilem Tlustým blokují projednávání návrhu na majetkové vyrovnání státu s církvemi ve sněmovně. Trojci poslanců se ve spolupráci s opozicí podařilo prosadit do jednání další bod, v jehož rámci budou poslanci rozhodovat o ustavení parlamentní komise, která by měla majetkové vyrovnání s církvemi řešit. Tlustý se hájí, že nic jiného dělat nemohl. Vláda mu podle něj vyhlásila válku a on to přijal.

Premiér Mirek Topolánek považuje současnou situaci v koalici za neudržitelnou. Katarzi, o které se Topolánek zmínil, by poslanec ODS Jan Schwippel viděl ve větší ochotě jednat a uzavírat rozumné kompromisy. Podpořil by také návrh vzniku parlamentní komise k vyrovnání majetku církví a státu. Komise je podle něj významným krokem i k jednání s rebelujícími poslanci z ODS.

V příštím týdnu čeká strany vládní koalice také několik klíčových hlasování ve sněmovně, například přehlasování veta prezidenta u antidiskriminačního zákona. Sociální demokraté zákon původně podpořili, nyní se na to nechystají. Česká republika tak bude čelit žalobě Evropské unie. „V určitém okamžiku to byl rozumný kompromis, v tuto chvíli, kdy je ve vzduchu takzvaná nulová tolerance, nám téměř nic jiného nezbývá, než zákon nepodpořit,“ míní poslanec ČSSD Miroslav Svoboda.

Možnost předčasných voleb

Česká veřejnost si podle průzkumu předčasné volby nepřeje, 60 procent dotázaných se vyjádřilo ve prospěch pokračování současné vlády. Olga Zubová, řekla v Otázkách Václava Moravce, že předčasné volby jsou až krajní řešení, dává přednost dokončení volebního období.

Naopak Jan Schwippel si myslí, že pokud by další fungování koalice znamenalo výrazné neplnění volebního programu ODS, nad variantou předčasných voleb by se zamýšlel. „Obávám, se že tato situace nyní nastala,“ dodal Schwippel. Také Sociální demokraté by rádi podnikli kroky vedoucí ke změnám ve vládní struktuře. Poslanec Svoboda však uvedl, že zákon o předčasných volbách je podle současné ústavy velmi daleko.

Spor o radar

Poslanec ČSSD Miroslav Svoboda, který dává delší dobu najevo vstřícnost k radaru na území Česka, prosazuje znovuotevření debaty k americkému radaru v jeho straně. Bylo by podle něj možné změnit negativní postoj ČSSD, pokud by se premiér Topolánek zavázal, že zruší současnou podobu miliardových církevních restitucí. Radar rozděluji i zelené. Už tři poslanci dali najevo, že smlouvy o umístění radaru nepodpoří.