Víkendová rána doprovodí přízemní mrazíky

Praha - Ochlazení o víkendu zřejmě nebude tak silné, jak meteorologové předpovídali. Ovšem přízemním mrazíkům se hlavně v neděli nevyhneme. V druhé polovině příštího týdne se pak vrátí letní teploty. Rozmary počasí trápí hlavně zemědělce - už v polovině května poničily úrody noční mrazy a teď jim zase dělalo problémy dlouhé sucho.

Dnes převládá nad Českem oblačnost. Během noci totiž přes naše území přecházela výrazná fronta, která na celé naše území přinesla vydatný déšť. V noci na sobotu i na neděli pak ojediněle hrozí i přízemní mrazíky. 

Keře a ovocné stromy, které obdařily loni své majitele bohatou úrodou, letos v důsledku květnových mrazů rodit příliš nebudou. Sotva zahrádkáři zakopali do země nové sazenice, mají mrazy přijít znovu. Výrazně tak utrpí hlavně úroda ovoce a zeleniny. Až o třetinu úrody už přišli i jihomoravští vinaři. Na rozdíl od přízemních mrazíků totiž teploty kolem čtyř stupňů pod nulou můžou zahubit i vzrostlou révu.

Dlouhodobý výhled
Zdroj: ČT24

Zahrádkáře vedle mrazivých rán trápí taky dlouhodobé sucho. To má s nastávajícím víkendem skončit. Červen pak bude převážně oblačný s občasnými bouřkami, denní maxima se budou pohybovat mezi 20 až 25 stupni. Začátkem měsíce ale může být jen 14 stupňů. Srážkově, ale i teplotně má být zcela průměrný.

Reportáž Evy Davidové (zdroj: ČT24)