Policie obvinila bývalého ministra Chmiela

Praha - Policie obvinila bývalého ministra pro EU Juraje Chmiela ze zneužívání pravomoci a porušení povinnosti při správě majetku. Stíhání údajně souvisí se smlouvami, které uzavřel při svém působením na velvyslaneckém postu v Austrálii, on sám ale obvinění odmítá. Škoda je odhadnuta na 1,5 milionu Kč, hrozí mu až deset let vězení. Chmiel působil v úřednické vládě Jana Fischera, vystoupil kvůli tomu z ODS, kam se později vrátil.

„Bývalý velvyslanec podle závěrů kriminalistů měl vědomě tento projekt rozdělit na pět dílčích částí, čímž mělo dojít k porušení zákona o veřejných zakázkách a dalších předpisů, aby nemusel vyžadovat nabídky nejméně od tří dodavatelů a aby následný výběr nemusel překládat koordinátorovi ke schválení,“ uvedl mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej.

Chmiel je obviněn ze dvou trestných činů. Jako velvyslanec v Austrálii měl podepsat smlouvy za statisíce korun, které později generální inspekce ministerstva zahraničí označila za netransparentní. Při zadávání zakázek mohly být porušeny zákony o rozpočtových pravidlech a finanční kontrole.

Chmiel ovšem tvrdí, že se žádného protiprávního kroku nedopustil, a proti obvinění chce podat stížnost. „V rámci obhajoby jsem připraven využít veškerých právních prostředků k prokázání své neviny,“ uvedl v písemném prohlášení.

Podle dřívějších informací médií podepsal Chmiel dvě smlouvy – studii o stavu a rozvoji cestovního ruchu a ekoturismu v oblasti jižního Pacifiku (za 470 tisíc korun) a analýzu možného nakládání s odpadem ve státech Cookovy ostrovy, Samoa a Fidži (za 495 tisíc korun). Podle Chmiela smlouvy zahrnovaly prezentaci České republiky v oblasti i studie o rozvoji a dopadu ekoturistiky.

Chmiel dosud jakékoliv pochybení odmítal. Policie se smlouvami začala zabývat už během jeho působení ve Fischerově kabinetu a po víc než dvou letech ho začala stíhat. Chmiel má s ministerstvem zahraničí uzavřenou pracovní smlouvu na dobu neurčitou, nyní ale na vlastní žádost čerpá do 24. srpna neplacené volno z důvodu působení na ministerstvu zemědělství.

Nedávno začal pracovat v týmu, který se stará o prezidentskou kampaň Fischera. Kvůli obvinění nyní spolupráci až do vyřešení věci po dohodě Fischer a Chmiel přerušili. „Juraj Chmiel se teď bude podle svých slov věnovat výhradně obhajobě,“ uvedla Sabina Tančevová z Fischerovy kanceláře.