TOP 09 jde do voleb s vírou ve svobodu. Chystají se i ostatní

Chceme hájit lidskou svobodu a odmítáme současné znásilňování individuality člověka, zaznívá z tábora TOP 09.  Kampaň před krajskými volbami startuje s heslem: „Věříme ve svobodu. Veříme ve Vás.“ A připravují se i další strany. ČSSD zahájila kampaň už v březnu se sloganem „Stát není firma. Je to společenství lidí“.

Svá témata pro volební kampaň představili jednotliví krajští lídři TOP 09. Shodli se na odpovědném hospodaření, na zlepšení dopravy a zdravotnictví nebo na podmínkách pro podnikání. Ústecký lídr Michal Kučera svůj program dokonce v nadsázce nazval Marshallovým plánem obnovy regionu. 

Podle TOP 09 současná koalice omezuje lidské svobody. Nejosobnější byl jihomoravský lídr Jan Vitula, který současného hejtmana Michala Haška z ČSSD označil za nejpopulističtějšího z krajských šéfů. Připomenul i jeho setkání s ruským nacionalistickým motorkářským klubem Noční vlci. „My mu chceme ukázat ve volbách, že vlkům je nejlépe na Urale, a on tam může se svým hradním pánem odejít také,“ uvedl.

Čestný předseda strany Karel Schwarzenberg vyzval občany, aby krajské volby nepodceňovali a přišli hlasovat. Poznamenal, že jen nadávání po hospodách jim nepomůže. Podle předsedy Miroslava Kalouska strana odmítá jakékoliv projevy extremismu.

ČSSD jde proti ANO

Na volby se chystají i další sněmovní strany. ČSSD zahájila kampaň už na začátku března a vymezuje se v ní proti svému koaličnímu partnerovi a zároveň hlavnímu politickému rivalovi, hnutí ANO; v reakci na hojně citované krédo Andreje Babiše přišla se sloganem „Stát není firma. Je to společenství lidí“. V kampani chce vsadit především na své úspěchy po dvou letech ve vládě.

Pro hnutí ministra financí Andreje Babiše jsou krajské volby premiérou, politické síly v nich dosud nemělo příležitost změřit. Chtělo by získat pět hejtmanů a vsadilo na slogan „Chceme lepší Česko“. „Hlavní témata jsou zdravotnictví, infrastruktura, sociální péče,“ dodává Babiš s tím, že finální část kampaně spustí v srpnu.

Poslední vládní strana, křesťanská demokracie, očekává, že se do kampaně promítnou celorepubliková témata. „V krajských volbách bude zaznívat opět zdravotnictví, sociální věci nebo doprava čili to, co je tématem krajských voleb každé čtyři roky,“ řekl už před časem lidovecký předseda Pavel Bělobrádek.

Řada stran sází na migraci

Pro KSČM jsou letošní krajské volby důležité, v těch posledních totiž vůbec poprvé v porevoluční historii obsadila hejtmanský post, když v čele Ústeckého kraje stanul Oldřich Bubeníček. V senátní kampani chtějí tematizovat bezpečnost, protože jsou podle stranického šéfa Vojtěcha Filipa přesvědčeni, že migrační krize ještě neskončila. „Došlo ke zvýšení počtu uživatelů oficiálních facebookových stránek KSČM, překonali jsme počáteční ostych,“ doplnil stranický šéf Vojtěch Filip.

Občanská demokracie chce kampaň ladit pozitivně a programové cíle i jednotlivé tváře oficiálně představí na konci tohoto měsíce. Už teď ale jezdí lídři mezi lidi na nejrůznější besedy. „Naše kampaň bude zahrnovat všechny tradiční prvky od billboardů přes sociální sítě až po kontaktní kampaň,“ doplnil předseda ODS Petr Fiala.

Obdobně jako komunisté sází na bezpečnost také Úsvit, pod sloganem „Hrdá a bezpečná země“ cílí především na obranu a chce prosadit pohraničníky ve všech hraničních okresech. Svoboda a přímá demokracie prosazuje přímou volbu a odvolatelnost hejtmanů a rovněž nulovou toleranci vůči migraci.

Hnutí Starostové a nezávislí zase sázejí na to, že řadu jejich kandidátů místní lidé znají a kromě kontaktní, tak bude kampaň i on-line.

Do krajských zastupitelstev se bude volit ve třinácti krajích, v Praze ne

Krajské volby se letos kříží s těmi senátními. Uskuteční se 7. a 8. října, druhé kolo senátních proběhne o týden později, tedy 14. a 15. října. 

Krajské volby se budou týkat třinácti krajů, neuskuteční se v Praze, kde se celoměstské zastupitelstvo volí v termínu komunálních voleb.

Senátní volby proběhnou ve 27 obvodech – tam, má obvod podle zákona přidělené pořadové číslo 1+3n. Volit senátora nebo senátorku tak budou lidé například v Karlových Varech, Plzni-městě, Praze 6, 10 a 11, Liberci nebo Ostravě-městě.

Krajské volby a první kolo senátních voleb chtěl prezident Miloš Zeman vypsat na 14. a 15. října. Vzápětí poté, co to oznámil, však upozornil ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), že takový termín by byl problémový. Volby by se totiž konaly po více než čtyřech letech od předchozích voleb.