Fischer a Švejnar stále favority, Zeman se ale přibližuje

Praha - Největší šanci dostat se do druhého kola přímé volby prezidenta ČR by nyní měli nestraníci Jan Fischer s 24,1 procenta hlasů a Jan Švejnar s 15,8 procenta. Švejnara ale dohání bývalý premiér a nynější čestný předseda Strany práv občanů - Zemanovců Miloš Zeman, kterého by volilo 13,3 procenta Čechů. Plyne to z aktuálního průzkumu agentury Factum Invenio.

V prvním volebním kole by žádný z navrhovaných kandidátů nedostal nadpoloviční většinu hlasů. V porovnání s předchozím průzkumem si Zeman polepšil o 1,3 procentního bodu, naopak Švejnar ztratil dva procentní body. Podpora Fischera zůstala na stejné úrovni.

Na pomyslném čtvrtém místě by skončil podnikatel Tomio Okamura s 8,9 procenta hlasů. Osm procent lidí by rádo vidělo novým prezidentem republiky nynějšího předsedu TOP 09 a ministra zahraničí Karla Schwarzenberga.

Následovala by šéfka Suverenity Jana Bobošíková s 6,2 procenta hlasů a místopředseda ČSSD Jiří Dienstbier s 5,9 procenta hlasů. Bývalému guvernérovi ČNB Zdeňku Tůmovi by dalo nyní hlas 4,7 procenta voličů a europoslankyni za KDU-ČSL Zuzaně Roithové čtyři procenta. Nikdo další by tříprocentní hranici už nepřekonal, uvedli autoři průzkumu.

Průzkumu se od 17. do 27. května zúčastnila necelá tisícovka občanů ČR. K urnám by při přímé volbě prezidenta ČR přišlo 65,2 procenta voličů.

Prezident Václav Klaus končí ve funkci v březnu příštího roku, přímá volba by se tedy měla poprvé konat mezi 6. lednem a 5. únorem 2013. V samotné volbě se nakonec nemusí objevit všichni kandidáti, které lidé v průzkumu jmenovali. Například ODS svého kandidáta ještě vybírá ve stranických primárkách, které potrvají do června. Naopak ČSSD nedávno oficiálně nominovala pro kandidaturu na Hrad senátora Dienstbiera.

Rozhovor s Janem Herzmanem (zdroj: ČT24)