Za zabití novorozeněte dostala matka 16 let

Ostrava - Šestadvacetiletá Romana Pítrová, která loni na podzim zavraždila své novorozeně, dostala od ostravského soudu 16 let vězení. Žena tvrdí, že dítě zabít nechtěla. Podle obžaloby ale vše pečlivě naplánovala. Čerstvě narozenou holčičku udusila roubíkem z toaletního papíru a uškrtila pupeční šňůrou. Rozsudek není pravomocný, obžalovaná si ponechala lhůtu na odvolání.

Pítrová u soudu tvrdila, že si těhotenství vůbec nevšimla. Dítě porodila na záchodě domu svých rodičů. V té době měla křeče. Myslela si, že souvisejí s průjmem. Po porodu si myslela, že dítě je mrtvé. Proto jej dala do igelitové tašky a později schovala na zahradě. Tam dítě našla babička. Třetí den po porodu odjela obžalovaná i s nic netušícím přítelem a otcem dítěte na plánovanou dovolenou.

Její obhajobu soudkyně označila za vyvrácenou. Podle ní Pítrová o těhotenství věděla minimálně poslední měsíc. Dokazuje to i fakt, že se u ní v kabelce po zadržení našel letáček z těhotenského testu. „Měla vše, co si mohla přát. Práci, která ji bavila, dlouhodobý vztah, kvalitní rodinné zázemí a ideální věk na to, aby se stala matkou,“ řekla soudkyně.

Přesný motiv vraždy ale znám není. U soudu se hovořilo například o tom, že se Pítrová, recepční z městského úřadu, bála o práci a víc než potomka chtěla budovat kariéru. Podle státní zástupkyně Brigity Bilíkové žena totiž v přípravném řízení řekla, že se na dítě ještě necítila připravená a měla do budoucnosti jiné plány. Případný motiv naznačil i psycholog. Mohlo jít o strach z velké odpovědnosti. Podle posudku je Pítrová nevyrovnaná osobnost. Znalec u ní nenašel žádné náznaky mateřského pudu a citu.

Soudkyně:

„Osobně se domnívám, že jakýkoliv trest je v tuto chvíli pro obžalovanou nicotný. Především ve srovnání s tím, že do konce života bude muset žít s tím, co udělala. Bude se s tím muset vyrovnat.“

Rozsudek ještě není pravomocný. Pítrová si ponechala lhůtu na rozmyšlenou. Její právník Josef Fojtík naznačil, že se odvolá. Naopak státní zástupkyně Brigita Bilíková je s rozsudkem spokojená a práva na odvolání se vzdala.

Obžalované ženě soud uložil téměř nejmírnější možný trest. Za vraždu osoby mladší 15 let jí hrozil až dvacetiletý pobyt ve vězení či výjimečný trest. Senát ale přihlédl k polehčujícím okolnostem a udělil trest v dolní polovině trestní sazby. Přihlédl k tomu, že Pítrová dosud nebyla trestaná, je dostatečně chytrá na to, aby si uvědomila, co spáchala. Při zdůvodnění rozsudku soudkyně zmínila i rodinu, která stále mladou ženu podporuje. Dokonce i přítel, jehož dítě porodila a zavraždila, jejich vztah u soudu označil za stále vážný.

Vstup Marty Pilařové (zdroj: ČT24)