Sobotka: Sudetské Němce potřebujeme jako spojence kvůli rizikům v Evropě

Sobotka o vztazích se sudetskými Němci (zdroj: ČT24)

„Rizik, před kterými Evropa stojí, je mnoho. Potřebujeme spojence, abychom je zvládli,“ uvedl v rozhovoru pro deník Právo premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Reagoval tak na dotaz, zda nedávná návštěva ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL) na sudetoněmeckém shromáždění znamená obrat v postoji české vlády k sudetským Němcům.

Sobotka v rozhovoru zmínil, že sudetští Němci učinili několik vstřícných kroků, které on považuje za důležité. „Jejich krajanské sdružení vypustilo ze stanov majetkové požadavky, což je velmi silný signál o jejich snaze orientovat se na budoucí spolupráci než se vracet k minulosti,“ řekl premiér.

Uvedl také, že „to, že se ministr Herman zúčastnil sjezdu v Norimberku, je důkazem, že se chceme orientovat na budoucnost“. 

Sobotka rovněž reagoval na výtky,  i ve své straně, které návštěvu Hermana kritizují. Mezi sudetskými Němci je spousta sociálních demokratů, kteří se aktivně stavěli proti nacistům, ale odešli, protože tu nechtěli zůstat sami, když byla jejich rodina odsunuta, uvedl.

Rozhodně nelze vnímat sudetské Němce jako nějaké pohrobky německých nacistů. Mám obavu, že komunistická propaganda, která tu fungovala desítky let, tento mylný dojem v lidech zanechala.“ (z rozhovoru pro deník Právo)
Bohuslav Sobotka

Otázka násilí při odsunu sudetských Němců je podle Hermana stále stínem mezi českým a německým národem, který se jeho cestou na sjezd sudetských Němců odsunuje do minulosti. „To pokládám za důležité, a proto jsem tam jel,“ sdělil tento týden v pořadu Hyde Park ČT24 Herman.

„Co můžete jako ministr udělat pro to, aby se nezapomnělo na poválečná zvěrstva páchaná na Němcích, ať v divokém nebo organizovaném odsunu z Československa?“ ptal se jeden z tazatelů Hermana na Facebooku ČT. „Právě to, co jsem udělal. Za důležitou součást kultury považuji také kulturu připomínání a nebát se pravdy padni komu padni,“ řekl ministr.

Sobotka  řekl, že vztahy Česka k sudetským Němcům budou dál vycházet z česko-německé deklarace. „Rozlišuje se tam příčina a následek, protože to bylo nacistické Německo, které přispělo k rozbití Československa. Byli to Češi, kdo jako první musel utíkat z pohraničí do vnitrozemí. Nacisté pak zaslouženě válku prohráli a Německo bylo velmi silně potrestáno,“ uvedl pro Právo český premiér. 

Vydáno pod