Výrobce letadel CASA podle ministerstva obrany odstranil závady

Praha – Ministerstvo obrany prozatím nerozhodne, zda odstoupí od kupních smluv na letadla CASA. Dodavatelská společnost Omnipol a výrobce letadel EADS totiž podle dnešního vyjádření ministerstva splnily podmínky a odstranily závady na avionice letadel. Právě dnes měl přitom vypršet termín, který ministr Vondra na odstranění škod zadal. Podle mluvčího ministerstva Jana Pejška resort rozhodne o osudu smluv až po dokončení veškerých kontrol.

Právě pasivní systém ochrany proti naváděným střelám má být v nejbližších dnech testován v ostrém provozu na výcvikových plochách ve Velké Británii. Letadla CASA měla být už v minulém roce nasazena v Afghánistánu, piloti na nich však nenalétali dostatečný zkušební počet hodin v noci. Letouny měly v průběhu minulého roku problémy s avionikou. Stroje tak byly používány pouze nad českým územím, a i to v omezeném rozsahu. Kvůli nalezené poruše přelaďování z května 2011 zastavil jejich používání loni v říjnu náčelník generálního štábu Vlastimil Picek. V podobě kontrolních letů ho obnovil letos v únoru.

O letadlech CASA se v souvislosti s možnými poruchami hovořilo ve třech případech - příčinou dvou z nich ale byla pravděpodobně chyba posádky. Zatím poslední případ z října 2011, kdy došlo k údajnému selhání motoru, byl podle vyšetřovací komise způsoben neopatrnou manipulací posádky s přepínačem baterie. Piloti prý byli kvůli předchozí chybě nuceni odpojit jeden z motorů a následně nouzově přistát.  

Omezení mobility armády během doby, kdy nebyly letouny k dispozici, aspoň částečně kompenzovaly sankce z české strany, další kompenzací ze strany výrobce byla dodávka náhradních dílů v celkové ceně 4,6 milionu korun. Záruka na dodané stroje se také prodlužuje od dvou do 12 měsíců podle doby, do jaké budou jednotlivé letouny dodány.

„Termín, který jsme si určili, byl díky konstruktivnímu přístupu všech zúčastněných stran dodavatelem a výrobcem dodržen,“ konstatoval ministr obrany Alexandr Vondra (ODS). Doufá prý, že výrobce učinil vše pro to, aby i vojskové zkoušky systému ochrany proti naváděným raketám dopadly podle požadavků české strany. „Teprve poté bude možné říci, že je vše v pořádku,“ dodal ministr.

Testování toho, jak dokážou stroje odvrátit raketový útok, začne ve Velké Británii 11. června. „Pokud by hypoteticky ty zkoušky nedopadly dobrým způsobem, to znamená letouny by neprošly, zůstává neustále na stole hypotetická otázka vypovězení,“ řekl ČT ředitel ministerské sekce vyzbrojování Pavel Bulant.

Ultimátum oznámil Vondra v lednu:

„Konečný termín pro přistavení všech čtyř letounů v bezvadném stavu, včetně důležitých vojskových zkoušek systému vlastní ochrany letounu, je 31. května 2012. Jinak má ministerstvo obrany nadále právo od kupní smlouvy odstoupit.“

Česká armáda vlastní v současné době čtyři letadla CASA. Nákup tří strojů za 3,5 miliardy korun a výměnu pěti letadel L-159 za čtvrtý schválila vláda Mirka Topolánka (ODS) v roce 2009. Kontrakt byl podepsán jen den před nástupem tehdejšího náměstka ministra Martina Bartáka do funkce šéfa resortu. Podle Evropské komise Česká republika údajně nedodržela předpisy EU týkající se zadávání veřejných zakázek, když o zakázce za 132 milionů eur (téměř 3,5 miliardy korun) rozhodla bez výběrového řízení. Nicméně v okamžiku, kdy armáda zamýšlela pořídit nová letadla, rozhodovala se právě mezi španělskými CASA a italskými letadly Spartan. V době vypsání zakázky však italský výrobce neměl kapacity pro výrobu letadel vyžadovaných českou stranou.