Syrská diplomatka předvolána kvůli masakru v Húlá

Praha - Čeští diplomaté předvolali syrskou chargé d'affaires v Praze. Sdělili jí své rozhořčení nad masakrem v Húlá. Diplomatka Najva Riffaíová si vyslechla „jednoznačné odsouzení“ a žádost, aby viníci byli pohnáni k trestu. Při pátečním masakru bylo zabito 108 lidí, většina z nich byla zabita zblízka, dvě desítky lidí usmrtila dělostřelecká palba. Mezi mrtvými bylo 49 dětí.

„Česká republika je hluboce otřesena tragickou smrtí více než stovky civilistů, včetně mnoha dětí v syrském městě Húlá. Odsuzujeme tento čin nejsilnějšími možnými slovy. Žádáme všechny strany konfliktu, aby dodržovaly své závazky vyplývající z mezinárodního práva a aby realizovaly šestibodový plán Kofiho Annana, který pokládáme za nejlepší dostupný způsob ukončení nesmyslného krveprolití v zemi,“ uvedlo ministerstvo.

V Sýrii násilí eskaluje. Některé evropské země nebo Austrálie, Kanada, USA přistoupily k vyhoštění syrských diplomatů. Praha to neplánuje. Podle zvyklostí by to totiž nejspíš vedlo k recipročnímu kroku, kterým by bylo vyhoštění zástupců českého velvyslanectví v Damašku. To by Česku ztížilo jeho záměr, což je udržení otevřené mise. Chce totiž nabízet služby těm státům sedmadvacítky, které se v syrském hlavním městě rozhodly svůj úřad uzavřít kvůli zhoršující se bezpečnostní situaci, či ho tam vůbec nemají.

Česká republika vyjádřila podporu Annanova mírového plánu vysláním tří členů do pozorovatelské mise OSN v Sýrii (UNSMIS). Na pátek svolala k Sýrii mimořádné jednání Rada OSN pro lidská práva.

Vydáno pod