Život bez svobody, jako hokej bez ledu, vzkázali protestující do Ruska

V ulici Politických vězňů se sešla zhruba padesátka aktivistů, aby vyjádřili podporu těm, kteří v Rusku bojují za lidská práva. Akci s hokejovou symbolikou – s heslem Jsme v jednom týmu – uspořádala mezinárodní organizace na ochranu lidských práv Amnesty International (AI). Protest upozorňoval na to, že v Rusku, kde se nyní koná mistrovství světa v hokeji, jsou podle účastníků porušována práva na svobodu projevu a shromažďování.

Upozornit chtěli protestující zejména na tři „vězně svědomí“ - aktivisty, kteří byli podle AI zadrženi a souzeni za uplatňování práva na svobodu projevu. Jde o Darju Poljudovou, právničku odsouzenou ke dvěma rokům vězení za protiputinovské příspěvky na sociální síti, Natálii Šarinovou, bývalou ředitelku státní knihovny ukrajinské literatury, která je obviněna za distribuci „extremistické literatury“, a Ildara Dadina - aktivistu, jenž byl podle AI loni v listopadu jako první odsouzen na dva a půl roku vězení za opakované porušení zákona o veřejných shromážděních.

Na začátku akce předvedli členové AI „hokejový zápas“ mezi Ruskem a lidskými právy, ve kterém někteří z nich představovali vězně svědomí. Symbolicky byli bez důvodu posláni na trestnou lavici. Poté řečníci varovali před narůstajícím vlivem ruské propagandy a dalším omezováním lidských práv v Rusku. Na závěr účastníci sestavili v ruštině a angličtině nápis: Život bez svobody je jako hokej bez ledu.